Ekolozi pozivaju
42

"Spasimo deltu Neretve, zaustavimo Dodika"

FENA
Zenički ekološki aktivista, Akif Smajlović danas je na adrese članova Predsjedništva BiH, premijera BiH Nikole Špirića, predsjednika i premijera Republike Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Sanadera, kao i ekološkim udruženjima u BiH uputio otvoreno pismo pod nazivom "Spasimo deltu Neretve, zaustavimo Dodika".

"Osjećamo dužnost i potrebu da Vas upoznamo sa posljedicama hidroenergetskog projekta Gornji horizonti, koji se zasniva na "proširenju“ sliva Trebišnjice sa 7 hidroelektrana i 6 akumulacija, proizašle iz osnovnog projekta urađenog 1976. godine. Tom suludom projektu prije 32 godine suprotstavili su se napredna omladina iz Stoca i Titova vlada je obustavila taj projekat. Od bosanskih vlasti ništa ne očekujemo, pošto će srpski predstavnici staviti veto pozivajući se na zaštitu nacionalnog pitanja. Od gosp. Sanadera očekujemo da hrvatsku, ali i bh. javnost upozna sa temom razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom prilikom njegove posjete Zagrebu poslije prošlih parlamentarnih izbora u BiH. Opravdano sumnjamo da se radilo o dogovoru da Hrvatska ne pokreće pitanja vezana za Gornje horizonte jer će zauzvrat dobiti koncesiju na jednu od hidrocentrala na Trebišnjici", stoji u otvorenom pismu.

Smajlović od hrvatskog predsjednika Stipe Mesića očekuje da pokrene međunarodni spor o prevođenju sliva Neretve u sliv Trebišnjice i na taj jedini mogući način spasi Bunu, Bunicu, Bregavu, Hutovo blato i najljepšu deltu na Mediteranu, deltu Neretve.

"Zeleni BiH od svojih kolega iz Zelene akcije Hrvatske očekuju da animiraju hrvatsku javnost protiv izgradnje Gornjih horizonata", naveo je u svom saopćenju Akif Smajlović, predsjednik Općinskog odbora Zelenih BiH - Zenica.