{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spasilački tim iz Velike Britanije okončao misiju u BiH

S
23.5.2014. u 13:20
0
1
Spasilački tim iz Velike Britanije okončao misiju u BiH
0
Spasilački tim iz Velike Britanije okončao misiju u BiH
Spasilački tim iz Velike Britanije okončao je petodnevnu misiju evakuacije i spašavanja poplavljenog stanovništva u BiH, saopšteno je danas iz britanske Ambasade u BiH.
U Veliku Britaniju se vraćaju 33 spasioca, koji su okončali prvu fazu podrške poplavljenom stanovništvu u BiH.

Otpravnik poslova britanske Ambasade u Sarajevu Jo Lomas rekla je da će tokom vikenda četiri britanska stručnjaka za humanitarnu pomoć raditi sa kolegama iz BiH, UN i EU na procjeni potreba na terenu da bi se obezbijedilo da međunarodna pomoć ode na mjesta na kojima je najviše potrebna.

Spasilački tim iz Velike Britanije tokom misije u BiH evakuisao je oko 140 lica sa područja teško pogođenih poplavama.

"Osim toga, pružali su podršku drugim spasilačkim timovima, te inženjerima koji su radili na osposobljavanju trafo-stanica, transportovali bolesne i povrijeđene do bolnice, te distribuisali hranu i vodu za piće do ljudi koji su bili zarobljeni u svojim kućama", ističu iz britanske Ambasade.

Vođa Specijalnog tima za odgovor u slučaju poplava Nicholas Sirl i otpravnik poslova britanske Ambasade u Sarajevu Jo Lomas juče su posjetili Operativno-komunikaconi centar 112 u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH. Osoblju Centra zahvalili su za odličnu organizaciju raspoređivanja britanskog tima na terenu.

Lomasova je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je britanski tim pružio pomoć vlastima BiH u ovoj inicijalnoj fazi spašavanja.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić zahvalio je britanskoj Vladi za brz odziv i upućivanje pomoći BiH u do sada najtežoj prirodnoj katastrofi koja ju je zadesila.

On je posebno zahvalio članovima spasilačkog tima koji su učestvovali u evakuaciji stanovništva za poplavljena područja i time spasili brojne ljudske živote.

"Ne postoji adekvatan način da vam se zahvalimo za ono što ste uradili za nas u ovim teškim trenucima. Solidarnost i požrtvovanost koju su ovi hrabri spasioci pokazali spašavajući živote je nešto što će BiH znati cijeniti. Vaša zemlja može biti ponosna što ima ovako hrabre momke i djevojke", rekao je Agić.

Iz Ambasade podsjećaju da je britanska Vlada odmah po pozivu Vijeća ministara BiH za međunarodnu pomoć odgovorila na apel kroz mehanizam EU koordinacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: