Životno iskustvo
94

Spasilac GSS-a po povratku iz Turske: Spavali smo na ulici, uslovi su teški, ali smo dali sve od sebe

L. H.
Mirza Tafro, pripadnik GSS - a Novi Grad
Pripadnici GSS - a Novi Grad Sarajevo u prvim danima nakon zemljotresa su bili na prvoj liniji fronta u spašavanju žrtava zemljotresa koji je prije 12 dana pogodio Tursku i Siriju. Među njima je bio i Mirza Tafro, koji nam je opisao ovo iskustvo.

Spasioci Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo bili su u Hatayu, jednom od gradova koji su najviše pogođeni razornim zemljotresom. Ovaj tim od 20 članova je uspio spasiti 10 osoba, a za Klix.ba iz prve ruke svoje iskustvo je opisao Mirza Tafro, pripadnik Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo i student na Fakultetu tjelesnog odgoja.

"Kada smo došli u Reinhanly (grad u Turskoj), gdje smo spavali, samo smo se raspremili i pripremili opremu za operativni radni dan koji nas je očekivao, nakon dva sata sna smo već krenuli u Antakyu u Hatayu u akcije pronalaska i spašavanja osoba koje su bile zatrpane ispod ruševina", počinje svoje iskustvo Tafro.

Kako nam je otkrio naš sagovornik, uslovi su bili izrazito teško, radili su u nepristupačnom terenu, u uskom prostoru a u toku rada imali su priliku više puta da osjete zemljotres.

"Fizički smo svi umorni, duševno najviše. Čak i u tih tri sata prosječnog sna svaki spasilac je imao manjak sna, ali na nama se to nije vidjelo, dali smo 200 posto od sebe da svaki zadatak, svaku intervenciju odradimo najbolje i da na svaki poziv reagujemo profesionalno", kaže nam Tafro.

Ovaj pripadnik GSS-a se prisjetio i najtežih trenutaka koje je preživio u Turskoj.

"Najteže mi je bilo kada sam vadio tijelo čovjeka koji je herojski pokušavao da zaštiti svoju suprugu, a između njih su držali bebu. Za mene su takve osobe heroji, koji su žrtvovale vlastiti život u nadi da će spasiti svoje najbliže", opisuje Tafro.

Spasioci su dali sve od sebe, a kako je rekao Tafro, to je bilo maksimalno, uz minimalno odmora. Kaže da su čak i spavali na ulici, uz noćnu hladnoću, ali su opet bili tu spremni, na svaku intervenciju zadatak i poziv su reagirali odmah.

"Nakon svakog poziva, naš predsjednik je u saradnji sa IHH (turskom humanitarnom organizacijom) pravio operativni plan za izdavanje sljedećeg zadatka koji bi uslijedio nakon svakog poziva", kazao je Tafro na kraju našeg razgovora.