BiH
2

Spašena arhivska građa iz zgrade Općine Centar

Klix.ba
Tokom proteklog perioda uposlenici Centralne pisarnice Općine Centar su okončali sušenje, prepakivanje i ponovno preslaganje arhivske građe koja je iz zapaljene zgrade Općine Centar izmještena na drugu lokaciju na Marijin Dvoru.

Jasna Beba, pomoćnica načelnika koja rukovodi Službom za opću upravu, u čijem sastavu radi Centralna pisarnica, obišla je prostorije na Marijin Dvoru, gdje je privremeno smješten veliki dio arhive Općine Centar.

Ona je istakla da tokom februarskih demonstracija građana općinska arhivska građa nije oštećena u požaru, zahvaljujući ugrađenim protivpožarnim prozorima i vratima, već je problem nastupio nakon gašenja kada je voda kroz plafone prodrla do donjih etaža zgrade gdje je bila smještena arhivska građa.

Načelnik Dževad Bećirević je odmah formirao petočlanu komisiju koja je započela sa izmještanjem građe.

"Zbog vanrednih okolnosti, kontaktirali smo stručnjake iz Hrvatske koji su nam objasnili da je jedini način da se u ovakvim slučajevima može spasiti arhivski materijal sušenje svakog lista papira posebno. U saradnji sa općinskom Službom za privredu i finansije obezbjedili smo potreban prostor i nakon izmještanja građe odmah smo započeli sa sušenjem i prepakivanjem obimne arhivske građe. Zaduženi za ovaj posao su radili i danima vikenda da bi se posao što prije okončao", kazala je pomoćnica načelnika za opću upravu i dodala da je cjelokupan proces urađen u saradnji sa stručnjacima iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Izmještena arhivska građa obuhvata period od 2007. do 2013. godine izuzev građe iz 2010. godine koja nije bila natopljena vodom.