Na području Skakavca i Bijambara
0

Spasavaoci, lovci i rendžeri ostavili hranu za divljač

FENA
(Foto: Adnan Adilović)
Članovi sarajevskog Kluba spasavalaca 2000, Sarajevsko lovačko društvo i rendžeri danas su uspješno izveli akciju dostavljanja hrane za divljač koja nastanjuje područja Skakavca, Bijambara i Vrela Bosne.

Lovci, spasavaoci i rendžeri su u današnjoj akciji koristili turno skije i krplje, jer zbog visokog snijega, nisu mogle proći čak ni motorne sanke.

Predsjednik sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 Pašaga Grbo, kazao je Agenciji FENA da je akcija uspješno izvedena zahvaljujući lovcima, koji su dobri poznavaoci staza na tom području.

"Oni su pronašli mjesta na kojima se u ovo doba skriva i okuplja divljač. Do tih mjesta doneseno je sijeno i žito,“ kazao je Grbo. Precizirao je da je hrana za divljač ostavljena na sjevernoj strani Crepoljskog.

Navodi da je današnja akcija spašavanja divljači bila interesantna i da se mnogo toga moglo naučiti od lovaca.

"Divljač se mnogo pametnije ponaša nego ljudi. Kreću se prema bezbjednijim lokalitetima. Idu prema vododerinama, kanjonima, potocima, gdje ima bjelogoričnog drveća“, kaže Grbo. Dodaje da kora bjelogoričnog drveća ima za divljač potrebne vitamine i minerale.

Akcija prehranjivanja i spašavanje divljači, planirana je i za narednu nedjelju, i to na lokaciji Crepoljsko, Bukovik, put Skakavca. Očekuje se da će se dotad snijeg sleći.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Sarajevo za današnju akciju pozvala je članove Kluba spasavalaca 2000 da im pomognu u dostavi hrane za divljač jer su u akcijama, prethodnih dana, uvidjeli da se teško kretati kroz visoki snijeg.

Slične akcije bit će organizirane i ubuduće na drugim područjima gdje se za to ukaže potreba sve dok bude snježnih nanosa koji ponegdje dosežu visinu i do dva metra.