Dvodnevna konferencija
0

Spašavanje tradicionalnih zanata u Mostaru okupilo predstavnike gradova svjetske baštine

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Kako u staru gradsku jezgru Mostara vratiti tradicionalne zanate i područje oko Starog mosta uz vizualne ljepote ispuniti kulturom i tradicijom toga grada, tema je sjednice Organizacije Gradova svjetske baštine (OWHC) koja se održava u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je ovo veoma značajan događaj za Grad Mostar, koji je od 2007. godine aktivni član te organizacije, kao grad koji ima Stari most koji je UNESCO-ov spomenik svjetske baštine.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ova današnja tema će biti vezana usko za promišljanje i razmišljanje kako tradicionalne zanate koji se nalaze u staroj gradskoj jezgri aktivno uključiti u održavanje, obnovu i promociju UNESCO-ovih spomenika", rekao je Kordić.

Upravo ovakve konferencije i sastanci, kako je naglasio, i služe da se razgovara i promišlja kako kroz pojedine teme donijeti kvalitetne zaključke za dalje odgovorno upravljati sa spomenicima svjetske baštine.

"Imat ćemo dva dana aktivnog rada i osobno se veselim tome. Naredne godine obilježava se 20 godina od obnove Starog mosta, koji je nesrećom 90-tih godina bio je srušen, što daje dodatnu dimenziju ovoj konferenciji u Gradu Mostaru", naglasio je Kordić.

Rafael Perez (Foto: G. Š./Klix.ba)
Rafael Perez (Foto: G. Š./Klix.ba)

Regionalni koordinator OWHC-a za Južnu Evropu i Mediteran Rafaela Perez de la Concha Camacho iz Španije je naglasio da je ovo prvi sastanak Glavnog sekretarijata za Južnu Evropu i Mediteran i da će se tokom dvodnevne konferencije raditi mnogo.

"Osnovni projekti koje radimo u ovome Glavnom sekretarijatu su prije svega zanatske radnje. Cijeli dan sutra radit ćemo na tematskoj radionici da vidimo koji su to zanati koji obnavljaju i čuvaju nasljeđe. Upoznat ćemo se sa nekim dobrim iskustvima ostalih gradova koji rade po ovom pitanju i napraviti hitni plan za slučaj katastrofa uz upute kako u tom slučaju djelovati iz tačke gledišta upravo ovih zanata i obrta", kazao je Perez.

Posebno je naglasio da će se raditi na sa mladima u okviru projekta koji se i zove "Mladi ambasadori baštine", jer se smatra da je jako bitna mišljenje mladih ljudi, pogotovu kada se tiče ove baštine.

"U okviru ove organizacije svjetskog nasljeđa radimo na novoj mapi puta gdje prikupljamo osnovne ciljeve koje zapravo ova organizacija želi dosegnuti", kazao je zadovoljan činjenicom da je Mostar domaćin ove dvodnevne konferencije, kao grad koji je uvijek bio aktivan član organizacije i učestao sa mnogo interesa.

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC), osnovana 1993. godine i broji oko 300 gradova u kojima se nalaze lokaliteti uvršteni na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

OWHC implementira Konvenciju Svjetske baštine, te radi na podizanju svijesti o važnosti svih vrijednosti naslijeđa i sastoji se od nekoliko Regionalnih sekretarijata.

Cilj projekta je pomoći očuvanju znanja i know-how-a zanatlija, uzimajući u obzir i razne zanate i zanimanja koja se bave restauracijom spomenika i lokaliteta svjetske baštine.

Sudionici sastanka su predstavnici 11 međunarodnih partnerskih gradova, te lokalni predstavnici, a šta će odlučiti vezano za Mostaru kao turistički grad pokazat će vrijeme.