{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spašavanje Dejtonskog sporazuma

F
23.2.2009. u 14:46
0
5
Spašavanje Dejtonskog sporazuma
0
Spašavanje Dejtonskog sporazuma
Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju sačiniti plan spašavanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma i, koristeći primamljivost eventualnog članstva u Evropskoj uniji, potaknuti građane BiH da napišu novi ustav koji će konačno stvoriti funkcionalnu multietničku državu, piše The New York Times.
U uredničkom komentaru list u nedjelju ocjenjuje da je prošlo dosta vremena otkad su Sjedinjene Države ozbiljno posvetile pažnju situaciji u BiH.

"Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine Washington se okrenuo drugim pitanjima i većinom prepustio Evropi nadgledanje mirovnog sporazuma, ali sada je vrijeme da se ponovo angažira prije nego što sporazum propadne", piše NYT, uz ocjenu kako se čini da je teško moguće da se regija vrati nasilju.

Dennis Blarr, novi direktor američke nacionalne obavještajne agencije, upozorio je Kongres da je opstanak BiH kao multietničke države ozbiljno doveden u pitanje s napetostima najvećim u posljednjih nekoliko godina.

Sporazum koji je okončao rat stvorio je decentraliziran politički sistem koji je produbio, a ne "poravnao" duboke podjele.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je na ukidanje Reublike srpske, dok premijer RS-a Milorad Dodik, koga podržava Rusija, govori o secesiji, navodi list.

"Narod u BiH mora na kraju preuzeti odgovornost za ono što će njegova zemlja postati, ali Sjedinjene Države, koje su predvodile pregovore u Daytonu, zainteresirane su da prekinu daljnju eroziju mirovnog sporazuma, kao i EU koja ima 2.000 mirovnjaka i specijalnog predstavnika u BiH", navodi list.

U komentaru NYT-a se izražava uvjerenost da pomoćnici američkog predsjednika Baracka Obame razmatraju stanje BiH i da opredijeljenost novog predsjednika "agresivnoj diplomatiji" može osigurati da se "horori u BiH nikada više ne ponove".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: