Tuzla
0

Spašavaju se kuće u naselju Crvene Njive, sve porodice iseljene

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Stanje u tuzlanskom naselju Crvene Njive nakon klizanja terena koje je rezultiralo gubitkom tri života polako se smiruje.

"Činimo sve da spasimo ostale kuće. Nadležne službe ustanovile su da je ovo bilo blokovsko klizanje terena, koje je inače pjeskovito i jako je teško zbog toga bilo šta predvidjeti", kazao je u izjavi Feni Zdenko Tadić, direktor Kantonalnog štaba Civilne zaštite Tuzla.

Nakon što je načelnik Tuzle Jasmin Imamović proglasio stanje elementarne nesreće na ovom području, nadležne općinske službe imaju pune ruke posla. Sve porodice u ugroženom području su iseljene i zbrinute u Kolektivnom izbjegličkom naselju Mihatovići a dio i kod rodbine.

Najavljeno je da će svaka kuća u zoni, ali i oko klizišta, biti detaljno pregledana te da će uslijediti sanacija, a načelnik Općine Tuzle iz budžeta je izdvojio i interventna sredstava da bi se pomoglo iseljenim porodicama.

"Stanje se prati iz minuta u minut. Ovom prilikom apelujem na sve nivoe vlasti da pomognu općini Tuzla da bi se sanirale posljedice ove prirodne katastrofe jer je kompletno naselje Crvene Njive, ali i susjedno Mosnik sada rizično područje", ističe Tadić.

Podsjećamo, Zilka, Safija i Nermin Salkić izgubili su živote u nesreći koja se jučer dogodila u tuzlanskom naselju Crvene Njive. Klizište je uništilo jednu porodicu, a brojne su iseljene. U Tuzli je stanje prirodne nepogode, katastrofa nezapamćenih razmjera, čije se posljedice još sagledavaju. Razmatraju se i okolnosti koje su dovele do aktiviranja klizišta.