{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici

N
24.3.2004. u 12:14
0
0
Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici
0
Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici
Prema informacijama dobivenim od tajnih službi, španska ćelija Al-Qaide nastala je od mudžahedina koji su "obučavani u kampovima pored Zenice za vrijeme rata u BiH, odakle su, poslije rata u BiH, prešli u Španiju", objavili su u ponedjeljak talijanski mediji, piše jučerašnje Oslobođenje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kretanje mudžahedina ide od Ancone do Splita, pa do krajnjeg odredišta Zenice, navodi se. Među bosanskim mudžahedinima je navodno bio i Abu Muhamed kojeg je tamo osobno poslao Abu Dahdah, piše u današnjem Oslobođenju. Prema pisanju La Repubblice, kamp za obuku mudžahedina u Bosni pripremao je upravo 'uspavane agente' koji su kasnije sudjelovali u tajnim akcijama širom svijeta.

Nakon masakra u Madridu otkrivena je jaka veza između talijanskih i španskih jedinica Al-Qaide. Tajne sigurnosne službe Madrida su obavijestili kolege iz Rima da je nakon brojnih prisluškivanih razgovora "sumnjivih" Arapa koji žive u Španiji nedvojbena povezanost španskih i talijanskih fundamentalističkih organizacija, navode mediji.

Španski agenti nazvali su Italiju logističkom bazom za "uspavane agente", čiji je jedan od ciljeva i regrutiranje mudžahedina koje su slali u BiH, Afganistan i Čečeniju. List Il Massaggeero piše da postoje neoborivi dokazi o vezi članova talijanskih ćelija Al-Qaide s organizatorima pokolja u New Yorku, Washingtonu, Casablanci i Madridu.

Prilikom pretresa madridskog stana Edina Barakata Yarkasa, poznatijeg kao Abu Dahdaha, za kojeg se pretpostavlja da je bio šef španjolske jezgre Al-Qaide, pronađena je "Balkanska mapa", po kojoj se vidi da je Ancona bila središte za vezu mudžahedina s Bosnom, navodi isti list. Abu Dahdah je 2001. uhićen, a mapa nađena u njegovom stanu će biti jedan od ključnih dokaza da postoji centar za obuku mudžahedina u Zenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: