{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici

N
24.3.2004. u 12:14
0
0
Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici
0
Španski odredi Al-Qaide obučavani u Zenici
Prema informacijama dobivenim od tajnih službi, španska ćelija Al-Qaide nastala je od mudžahedina koji su "obučavani u kampovima pored Zenice za vrijeme rata u BiH, odakle su, poslije rata u BiH, prešli u Španiju", objavili su u ponedjeljak talijanski mediji, piše jučerašnje Oslobođenje.
Kretanje mudžahedina ide od Ancone do Splita, pa do krajnjeg odredišta Zenice, navodi se. Među bosanskim mudžahedinima je navodno bio i Abu Muhamed kojeg je tamo osobno poslao Abu Dahdah, piše u današnjem Oslobođenju. Prema pisanju La Repubblice, kamp za obuku mudžahedina u Bosni pripremao je upravo 'uspavane agente' koji su kasnije sudjelovali u tajnim akcijama širom svijeta.

Nakon masakra u Madridu otkrivena je jaka veza između talijanskih i španskih jedinica Al-Qaide. Tajne sigurnosne službe Madrida su obavijestili kolege iz Rima da je nakon brojnih prisluškivanih razgovora "sumnjivih" Arapa koji žive u Španiji nedvojbena povezanost španskih i talijanskih fundamentalističkih organizacija, navode mediji.

Španski agenti nazvali su Italiju logističkom bazom za "uspavane agente", čiji je jedan od ciljeva i regrutiranje mudžahedina koje su slali u BiH, Afganistan i Čečeniju. List Il Massaggeero piše da postoje neoborivi dokazi o vezi članova talijanskih ćelija Al-Qaide s organizatorima pokolja u New Yorku, Washingtonu, Casablanci i Madridu.

Prilikom pretresa madridskog stana Edina Barakata Yarkasa, poznatijeg kao Abu Dahdaha, za kojeg se pretpostavlja da je bio šef španjolske jezgre Al-Qaide, pronađena je "Balkanska mapa", po kojoj se vidi da je Ancona bila središte za vezu mudžahedina s Bosnom, navodi isti list. Abu Dahdah je 2001. uhićen, a mapa nađena u njegovom stanu će biti jedan od ključnih dokaza da postoji centar za obuku mudžahedina u Zenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: