BiH
0

Španske firme zainteresirane za investiranje u općinu Srebrenica

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ambasadorica Španije u BiH Aurora Mejia danas je prvi put posjetila Općinu Srebrenica, gdje se susrela s predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine općine Srebrenica Radomirom Pavlovićem i Hamdijom Fejzićem te sa zamjenicom načelnika Općine Biljanom Rakić.

Teme razgovora su bile politička i ekonomska situacija u ovoj lokalnoj zajednici.

"Najviše smo razgovarali o ekonomskoj situaciji, gdje je ambasadorica Mejla izrazila želju da određene španske firme koje su u BiH imaju otvorena vrata za investiranje na području Srebrenice", izjavio je nakon sastanka Fejzić.

Kazao je da je ambasadorica iskazala spremnost njene zemlje da pomogne BiH na putu ka Evropskoj uniji, navodeći da i lokalne zajednice trebaju učestvovati u tim aktivnostima da bi zajedno s državom doprinijeli bržem ulasku u EU. Tim aktivnostima će, kako je pojasnila, biti riješeni mnogi problemi u lokalnim zajednicama.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović kazao je u izjavi za Agenciju Fena da su tokom sastanka s ambasadoricom Španije razgovarali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srebrenice te pripremama za investicijsku konferenciju za narednu godinu.

"Istakli smo nezadovoljstvo odnosom svih nivoa vlasti i međunarodne zajednice prema pitanju ulaganja u Srebrenici i otvaranju novih radnih mjesta, jer je Srebrenica općina koja je najviše stradala u proteklom periodu te da su potrebe za obnovom mnogo veće nego za druge lokalne zajednice. Zamolili smo ambasadoricu Mejia da na sastancima s diplomatima istakne potrebe općine Srebrenice", rekao je Pavlović.

Ambasadorica Španije u BiH obećala je da će obavijestiti španske firme koje rade u BiH u vezi s investicijskom konferencijom u Srebrenici da bi mogli pomoći ovoj općini.