BiH
0

Španska vlada zainteresirana da pomogne obnovu sarajevske Vijećnice

FENA
Gradonačelnica Sarajeva primila je danas ambasadora Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolivara koji ju je upoznao o zainteresiranošću Vlade njegove zemlje da pomogne obnovu sarajevske Vijećnice, saopćeno je iz Gradske službe za odnose s javnošću.

"Vijećnica je duša ovog grada i zbog toga je veoma važno da se ona što prije obnovi", istakao je ambasador Bolivar i dodao da je Forum parlamentaraca Španije ponudio određene ideje kada je u pitanju pomoć obnovi Vijećnice.

Istovremeno, španska ministrica kulture ponudila je da pošalje španskog arhitektu u Sarajevo koji bi upoznao stepen oštećenosti samog objekta i projektnu dokumentaciju za obnovu Vijećnice.

"U ovom trenutku mogu reći da smo veoma zainteresirani za obnovu fasade ovog vrijednog kulturno-historijskog objekta u gradu Sarajevu", rekao je španski ambasador.

Gradonačelnica Semiha Borovac zahvalila je uime Grada i građana Sarajeva Kraljevini Španiji za dosadašnju pomoć, posebno u vrijeme opsade Sarajeva, te istakla kako ova namjera Vlade Španije da pomogne obnovu Vijećnice dokazuje da imamo prijatelje na koje možemo uvijek računati.

Gradonačelnica je ambasadora upoznala o historijatu gradske Vijećnice, njenom razaranju 1992. godine i poslijeratnim donacijama za njenu obnovu, te o projektu rekonstrukcije Vijećnice.

Gradonačelnica je izrazila spremnost da španskoj Vladi omogući uvid u svu dokumentaciju koja bi mogla poslužiti u projekciji namjenskih iznosa za sarajevsku Vijećnicu.

Amabsador Bolivar naglasio je kako je Kraljevina Španija u posljednjih devet godina uložila u BiH devet milijardi eura, te da će se njena pomoć BiH nastaviti, stoji u saopćenju.