BiH
0

Španija uključena u projekte koridora 5-C

FENA
Ministar konunikacija i prometa BiH Božo Ljubić sa suradnicima danas je primio u posjetu ambasadora Španije u BiH Josea Mariu Castrovijeja y Bolibara. U razgovorima o bilateralnoj saradnji konstatirano je da su odnosi BiH i Španije dobri i da postoji tendencija unaprjeđenja.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa, Španija je uključena u mnoge strateške projekte u BiH, posebno one koji se odnose na koridor 5-C i implementaciju BHATM strategije.

Ministar Ljubić i španski ambasador također su razgovarali o izradi pomorske strategije Bosne i Hercegovine i poziciji grada Neuma.

Ljubić je zahvalio Vadi Španije na podršci u razvoju pomorske strategije, međutim, izazio je određene primjedbe na način na koji je studija rađena, s obzirom na to da ista nije vođena s državne razine.

Ministar je također informirao ambasadora Castrovijeja da će formirati ekspertski tim koji će izvršiti kritičku analizu studije i izvijestiti Vladu Španije o tome.

Osnovni cilj Ministarstva komunikacija i prometa BiH je unaprjeđenje iskorištavanja bh. primorskih resursa i unaprjeđenje Neuma kao turističkog potencijala, na dobrobit svih ljudi u Neumu i u Bosni i Hercegovini.