BiH
0

Španija će prva u Evropi imati elektranu koja koristi morske valove

NINA
Prva evropska elektrana koja će energiju valova pretvarati u električnu energiju bit će izgrađena na sjeveru Španije u moru nasuprot mjesta Santon, objavila je kompanija Iberdrola, druga po jačini u španskoj elektroprivredi.

Projekt će finansirati novoosnovana zajednička kompanija s četiri partnera, među kojima je i američka firma OPT koja je vlasnik trenutno jedinog takvog postrojenja na svijetu na Hawaiima. Iberdrola će posjedovati 70 posto tog poduzeća.

Postrojenja će biti postavljena oko kilometar od Santona, 50 kilometara istočno od ljetovališta Santander, na površini od 2.000 četvornih metara. Sastojat će se od desetak cilindara promjera 6 metara kotvama pričvršćenih za morsko dno dubine 30 metara i pretvarat će snagu valova u električnu energiju, javila je agencija AFP.

Početna snaga svakog od tih cilindara je 125 kilovata, a postizat će i do 250 kilovata, tako da će elektrana proizvoditi, po predviđanjima, 100 megavata, što bi bilo dovoljno da se strujom opskrbi oko 1.500 kućanstava, bez zagađivanja okoliša.