{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spaljene slike zločinaca i dužnosnika Tribunala

S
16.9.2009. u 13:25
0
30
Spaljene slike zločinaca i dužnosnika Tribunala
0
Savez logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena žrtve rata" u srijedu su ispred zgrade UN-a protestirali zbog odluke sudskog vijeća Haškog tribunala u predmetu Karadžić kojom se traži skraćivanje optužnice Karadžiću i reduciranje rada u tom predmetu.
Nekoliko stotina žrtava rata okupilo se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo posljednjim odlukama sudskog vijeća Tribunala u Hagu. Svi okupljeni bili su jednoglasni u osudi poteza koji zločince dovode u povoljniji položaj. Teške riječi upućene predsjedavajućem Tribunala, sudiji Patricku Robinsonu, glavnom tužitelju Sergu Brammerzu i sudiji O-Gon Kwonu kulminirale su paljenjem njihovih fotografija zajedno sa slikama Radovana Karadžića.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Munira Subašić, predstavnici udruženja su na sastanku sa delegacijom Haškog tribunala iznijeli svoje zahtjeve.

"Tražili smo hitan sastanak sa glavnim tužiteljem, predstavnikom Suda i sekretarom Tribunala. Njima želimo upititi jedan jedini zahtjev. U slučaju da se Karadžiču i treći put skrati optužnica mi ćemo od svih Bosanaca i Hercegovaca tražiti da otkažu gostoprimstvo Tribunalu. Žrtve više neće svjedočiti na suđenjima, igroriraćemo ih i nećemo učestvovati u radu Tribunala. Oni znaju da bez nas ne mogu, a onda neka Karadžića puste na slobodu", ogorčena je Subašić na posljednja dešavanja u Haškom tribunalu.

Ona je istakla da se ljudska prava žrtava svakodnevno krše i da im je teže nego 1992. godine.

Ni današnji skup nije privukao previše pažnje građana Sarajeva a među okupljenima su se našle uglavnom žrtve iz raznih bh. gradova koji su došli na protest o vlastitom trošku.

"Da imamo više novca bilo bi i više ljudi. Ovako nemamo finansijskih sredstava da zakupimo autobuse, pa su ljudi dolazili u vlastitom aranžmanu. Zašto građani Sarajeva nisu došli? Sarajevo je odavno uspavano, to nije iznenađenje", prokomentirala je Subašićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: