{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spajanjem Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže do jače općine?

S
9.11.2015. u 17:00
26
87
Spajanjem Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže do jače općine?
26
Spajanjem Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže do jače općine?
Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da bi općina nastala spajanjem Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže bila mnogo značajniji faktor u političkom odlučivanju od sadašnje dvije manje općine.
"Podvala je i zamjena teza da je neko ovom idejom pokušavao da ospori nadležnosti, poziciju i postojanje grada Istočno Sarajevo. Govorio sam o realnim razlozima za postojanje jedne općine od Trebevića do Krupca koja bi nastala spajanjem općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i reorganizacijom opštine Istočni Stari Grad", izjavio je Ćosić.

Pojašnjavajući svoju nedavnu najavu da će predizborni program SNSD-a za predstojeće lokalne izbore biti i teritorijalna reorganizacija grada Istočno Sarajevo, on je rekao da je cijela ideja u vezi sa mandatnim periodom 2016-2020. godina.

"Kada je riječ o općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, one geografski čine jednu cjelinu i samo ih u dva-tri slučaja dijele putevi. Obje su male površinom, bez resursa, ali imaju stanovništvo koje im je najznačajniji resurs. Imamo zajednički Dom zdravlja, Kulturni centar, Sportsko-rekreativni centar", naveo je Ćosić.

Prema njegovom mišljenju, struktura zaposlenih u općinskim upravama je takva da će od 2016. do 2020. godine jedan dio njih otići u penziju i tako bi mogla da bude smanjena i ujedinjena administracija.

"Regulacioni planovi u vezi sa gradnjom ne bi bili različiti. Imali bismo jednu, a ne dvije skupštine", naglašava Ćosić.

On tvrdi da bi ta općina imala i veću pomoć od Vlade RS, a raspodjela PDV-a bi u najmanju ruku ostala ista, ako ne bi bila i veća.

Pojašnjavajući proceduru za realizaciju ove ideje, Ćosić navodi da bi se prvo išlo na glasanje u skupštinama općina, nakon toga na referendum u obje lokalne zajednice, a po njegovom okončanju dogovoren bi bio datum spajanja i naziv nove opštine.

Kada je riječ o reorganizaciji općine Istočni Stari Grad, prema njegovim riječima, prije dvije godine grupa od 67 građana iz te opštine sa područja Trebevića izrazilo je želju za pripajanjem opštini Istočno Novo Sarajevo jer su geografski potpuno odsječeni od sjedišta opštine Istočni Stari Grad.

On smatra da pojedine odluke koje trenutno donosi rukovodstvo opštine Istočni Stari Grad u vezi sa gradnjom i prodajom zemljišta na Trebeviću, dugoročno posmatranu, štetne po opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo i RS.

"Nećemo da mala grupa ljudi odlučuje o strateški bitnim pitanjima za grad Istočno Sarajevo i RS i zbog toga im treba oduzeti pravo prodaje na Trebeviću", istakao je Ćosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: