Vakcinacija bez najave
52

Spahić: Željeli smo za vikend u Zetri napraviti "dane otvorenih vrata", ali nismo dobili saglasnost

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo kaže kako su namjere bile ovog vikenda organizirati "dane otvorenih vrata" u Zetri, vakcinaciju bez najave, ali da je ona izostala jer nije došlo do odobrenja s federalnog nivoa.
"Jučer sa razgovarao s ministrom Vranićem da pustimo određeni broj doza kao svojevrsna 'otvorena vrata' u Zetri, jer smo imali dvije do tri hiljade doza koje smo mogli dati. A sve to u kontekstu da u ponedjeljak dolazi 21 hiljada AstraZenece, a u naredne dvije tri sedmice treba doći 160 hiljada doza", kaže Spahić.

Dodaje kako su mislili da izađu u medije i kažu koliko imaju doza i da mogu doći svi, ali da bi se ogradili količinama.

"Kasnije sam kontaktirao Aidu Pilav iz Zavoda za javno zdravstvo, a ona je kontaktirala gospodina Skočibušića, direktora federalnog zavoda, jer moramo, nažalost, slušati upute s Federacije. Skočibušić je rekao da se on načelno slaže s tim, ali da je u ponedjeljak sjednica Vlade FBiH i da bi morali čekati njihovu odluku o revidiranju plana imunizacije", kaže Spahić.

Mi smo bili voljni da krenemo s danima otvorenih vrata, ponavlja, ali je izostala dozvola.

"Nadam se da će doći do odluke, da će plan imunizacije na fedralnom nivou biti revidiran i da ćemo i mi krenuti s masovnom imunizacijom. Kako imamo u medijima izjave gospodina Novalića da je u Federaciju došlo puno vakcina, ja ne znam da je on ijednu nabavio. Zdravstveni sistem treba da požuri", izjavio je Spahić.