BiH
107

Spahić: Tokom ramazana u Banjoj Luci teravih-namaz se klanja u 14 džamija

FENA
Na području Banja Luka kandilji (vijesnici iftara) pale se, ezan čuje i teravih-namaz klanja u 14 džamija. Mukabele se uče u 11 džamija, od čega je u jednoj predviđeno učenje i za žene.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin ef. Spahić kazao je Feni da ramazan na tom području protječe u ugodnoj atmosferi, te da su zadovoljni brojem klanjača posebno mladih ljudi kojih je znatno više nego ranijih godina.

Ističe da su ove godinu, u okviru predramazanskih aktivnosti, ramazanskog programa i ibadeta, planirali dva iftara. Prvi je iftar za mlade ljude, a drugi zajednički za područje Medžlisa IZ Banja Luka.

Spahić kaže da su završeni građevinski radovi na džamiji Ferhadiji u Banjoj Luci te je upriličen mevlud u toj džamiji.

  • Posebna radost i doživljaj je da se ove godine za ramazan prvi put, nakon obnove, klanja pet vakat namaza u Ferhadiji, uči mukabela i klanjaju teravije. Svaku večer Ferhadija je puna klanjača - ističe on.

Planirano je da centralne manifestacije, povodom mubarek 17. i 27. noći ramazana, budu održane u džamiji Ferhadija.

  • Unutrašnjost džamije je oslikana. Umjetnički tim koji je bio zadužen za to završio je svoj dio posla. Od nadzornog organa smo dobili odobrenje da možemo krenuti s vjerskim aktivnostima u džamiji Ferhadiji - kazao je on.

Precizirao je da će džamija Ferhadija biti znavično otvorena naredne godine, na dan koji se u BiH obilježava kao Dan džamija (7. maj).

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, bila je središnji objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu.

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Djelomično je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u BiH je proglašen kao službeni Dan džamija u BiH.

U okviru Medžlisa IZ Banja Luka, u toku ramazana, teravije klanja devet redovnih imama. Angžirana su i četiri teravih imama za područje Medžlisa IZ Banja Luka.

Na području grada Banje Luke bilo je 16 džamija koje su porušene tokom rata u BiH. Od tog je 11 dosad obnovljeno, četiri su pripremljene za otvaranje, a u planu je obnova džamije Arnaudija. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije.