{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spahić: Tokom ramazana u Banjoj Luci teravih-namaz se klanja u 14 džamija

F
27.6.2015. u 13:54
107
57
Spahić: Tokom ramazana u Banjoj Luci teravih-namaz se klanja u 14 džamija
107
Na području Banja Luka kandilji (vijesnici iftara) pale se, ezan čuje i teravih-namaz klanja u 14 džamija. Mukabele se uče u 11 džamija, od čega je u jednoj predviđeno učenje i za žene.


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin ef. Spahić kazao je Feni da ramazan na tom području protječe u ugodnoj atmosferi, te da su zadovoljni brojem klanjača posebno mladih ljudi kojih je znatno više nego ranijih godina.

Ističe da su ove godinu, u okviru predramazanskih aktivnosti, ramazanskog programa i ibadeta, planirali dva iftara. Prvi je iftar za mlade ljude, a drugi zajednički za područje Medžlisa IZ Banja Luka.

Spahić kaže da su završeni građevinski radovi na džamiji Ferhadiji u Banjoj Luci te je upriličen mevlud u toj džamiji.

- Posebna radost i doživljaj je da se ove godine za ramazan prvi put, nakon obnove, klanja pet vakat namaza u Ferhadiji, uči mukabela i klanjaju teravije. Svaku večer Ferhadija je puna klanjača - ističe on.

Planirano je da centralne manifestacije, povodom mubarek 17. i 27. noći ramazana, budu održane u džamiji Ferhadija.

- Unutrašnjost džamije je oslikana. Umjetnički tim koji je bio zadužen za to završio je svoj dio posla. Od nadzornog organa smo dobili odobrenje da možemo krenuti s vjerskim aktivnostima u džamiji Ferhadiji - kazao je on.

Precizirao je da će džamija Ferhadija biti znavično otvorena naredne godine, na dan koji se u BiH obilježava kao Dan džamija (7. maj).

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, bila je središnji objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu.Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Djelomično je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u BiH je proglašen kao službeni Dan džamija u BiH.

U okviru Medžlisa IZ Banja Luka, u toku ramazana, teravije klanja devet redovnih imama. Angžirana su i četiri teravih imama za područje Medžlisa IZ Banja Luka.

Na području grada Banje Luke bilo je 16 džamija koje su porušene tokom rata u BiH. Od tog je 11 dosad obnovljeno, četiri su pripremljene za otvaranje, a u planu je obnova džamije Arnaudija. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: