Zakazala aplikacija
369

Spahić: Svi koji su se registrovali, a nisu dobili poziv, mogu doći u Zetru i primiti vakcinu

N. O.
Vakcinacija u Zetri (Foto: T. S./Klix.ba)
Vakcinacija u Zetri (Foto: T. S./Klix.ba)
Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo, pozvao je sve građane koji su se registrovali za vakcinaciju, a do sada nisu dobili poziv, da dođu u Zetru i prime svoju dozu tokom "dana otvorenih vrata", iako nisu dobili zvaničan poziv, što je uzrokovano problemima s aplikacijom.

Veliki broj građana starijih od 65 godina slao je pritužbe Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo jer nisu dobili poziv, iako pripadaju dobnim skupinama koje su već primile vakcine, a uspješno su se registrovali na aplikaciji.

"Veliki broj naših sugrađana se prijavio na zvaničnoj aplikaciji, ali nisu dobili poziv za vakcinaciju. Vakcinalni punkt Zetra je izlazio ususret svim ljudima koji su bili u toj dobnoj skupini te su ih vakcinisali bez obzira na postojanje problema u vezi s 'informatičkim dijelom' prijave", kazao je Spahić.

Odgovornost za ovakvu situaciju, tvrdi Spahić, leži na Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, jer su oni potpisali ugovor s informatičkom firmom koja je kreirala aplikaciju, a zbog problema u njenom radu građani nisu dobili pozive u vrijeme kada su vakcinisani pripadnici njihovih dobnih skupina.

"Tvorac aplikacije je firma s kojom avod ima ugovor. Ja sam dnevno dobivao stotinjak mailova sa žalbama i trudili smo se prevazići te probleme s informatičkom kućom", pojašnjava koordinator za vakcinaciju.

Kako je kazao, iz zavoda su tvrdili da će oni "okupiti one koji nisu dobili poziv te ih pozivati naknadno", međutim, kako su sada otvorena vrata svima iz Kantona Sarajevo, oni koji nisu dobili pozive, svakako mogu doći i bit će vakcinisani.

"Što se tiče građana koji nisu dobili poziv, oni mogu doći u Zetru i bit će vakcinisani bez ikakvih problema", poručio je Spahić.

U subotu, 31. jula, Kanton Sarajevo kreće u 'dane otvorenih vrata'.

Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZenece za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će odvojen i 1., kao i 2. augusta za građane KS bez obzira na dobnu skupinu.