BiH
0

Spahić: Potrebna je rekonstrukcija Vijeća ministara

FENA
Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH (GDS) Ibrahim Spahić smatra da bi stabilizacija političkih odnosa u BiH i jugoistočnoj Evropi bila od presudne važnosti da BiH u 2009. godini dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju te da predstojeća godina bude prva godina članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).
  • Da bi se to osiguralo potrebno je da na jesen Vijeće ministara BiH i Parlament usvoje strategiju srednjoročnog razvoja 2008. - 2013., te ispune obaveze iz akcionog plana za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potrebno je da Parlament usvoji zakon o rekonstrukciji Vijeća ministara sa uvođenjem ministarstava koja će biti kompatibilna s funkcijama Evropske komisije, navodi Spahić u saopćenju za medije.

Za stvarnu stabilizaciju BiH, smatra Spahić, neophodno je da se ne otvaraju nove debate o podjelama u zemlji i produbljuju krize.

  • Ukoliko je riječ o novom unutarnjem uređenju BiH potrebno ga je jačanjem lokalnih i regionalnih vlasti, kroz ekonomske regije, učiniti sposobnim da bi naša zemlja mogla koristiti razvojne fondove EU, kaže Spahić.

On naglašava da ustavna debata ne može biti prepreka već samo podrška ovim promjenama i ona se ne može voditi bez demokratskog učešća vlasti i opozicije, civilnog društva i javnosti.

  • Prilika je da BiH pošalje najsnažniji signal da se prošlost ostavlja Međunarodnom sudu pravde i da se sadašnjost gradi na istini i novoj političkoj konfiguraciji odnosa kako bi bila zadovoljena pravda i kako bi sve žrtve imale satisfakciju da žive u zemlji koja poštuje ljudska prava i slobode i osigurava budućnost novim generacijama, navodi predsjednik GDS-a Ibrahim Spahić.