Potreba ili ne
25

Spahić: Obnoviti energiju u vezi projekta izgradnje koncertne dvorane Sarajevo

FENA
(Foto: N. G./Klix.ba)
Navršilo se 20 godina od pokretanja projekta izgradnje koncertne dvorane Sarajevo na Marijin Dvoru i međunarodnog konkursa u kojem su svojevremeno učestvovale 43 države – izjavio je danas predsjednik Međunarodnog Centra za mir i direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić.

Radi se o projektu koji su, međunarodnim ugovorom putem svjetskog konkursa, pripremili 1998. godine Kanton Sarajevo i Grad Rim. Spahić je naglasio da je vrijeme da se otvori prostor za realizaciju tog projekta koji je upisan i u regulacioni plan prije skoro dvadeset godina.

Podsjetio da je na konkursu za idejni projekt dvorane pobijedila, između 400 projekta, grupa mladih arhitekata pod nazivom Urban future, za koju se smatra da je najznačajnija grupa u svijetu. Među ostalim, predstavljena je u Evropskom parlamentu, zatim u Rimu i na svim mogućim svjetskim sajmovima arhitekture i bila najprestižniji projekt u protekle dvije decenije.

Projekt je također obrađen u pet knjiga i prisutan na svjetskom tržištu arhitekture.

"Investitori po cijelom svijetu čekaju da se konačno 'raspetlja čvor interesa' oko Marijin Dvora i da konačno poslije 20 godina nadležne vlasti shvate da je ovo kapitalno ulaganje u razvoj same zemlje", naveo je Spahić dodajući da je Evropska komisija svojevremeno potvrdila da se radi o jednom od najznačajnijih regionalnih projekata za umjetnost, kulturu i talente, te za izgradnju povjerenja na ovom prostoru.

On line kampanja pokazuje da građani i stručnjaci stoje iza ovoga projekta, a gradske i kantonalne vlasti, kako je kazao Spahić, trebaju da poštuju svoje odluke.

"On line peticiju za izgradnju koncertne dvorane potpisali su umjetnici poput Michelangela Pistoletta, građani Njujorka, Pariza i Londona i to svako može da vidi. On line peticija znači da gradske vlasti imaju sve informacije, kao i cijelo društvo. Sa druge strane, od Šangaja do Brisela, od Londona do Pariza, izvršili smo snažnu kampanju da se obnovi energija oko ovog projekta. To znači da konačno Marijin Dvor u svom središtu dobije jedan veliki zeleni park u kojem možete slušati muziku, jednako kao i 14,5 metara ispod zemlje", kazao je Spahić.

BiH je, po njegovim riječima, zemlja koja je izuzetno telentovana kada je riječ o muzici.

"Riječ je o zemlji koja se poziva na sevdalinku, na gradsku pjesmu i savremeno stvaralaštvo mladih i ona ima obavezu i odgovornost da izgradi jednu ovakvu dvoranu", zaključio je Spahić.