BiH
0

Spahić: Drnovšek je bio jedan od najznačajnijih evropskih državnika

FENA
Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) Ibrahim Spahić u subotu je uputio izraze najiskrenijeg saučešća porodici bivšeg predsjednika i bivšeg premijera Slovenije Janeza Drnovšeka.

Spahić ističe da je Drnovšek bio jedan od naznačajnijih evropskih državnika koji je znao izraziti svoje misli o životu i osvješćivanju i u trenutku kad je vodio svoju zemlju Republiku Sloveniju i koji je ponavljao: "Svjestan sam svakog trenutka. U njemu nema straha, zato je svaki trenutak i pun pozitivne energije koja raste. Smrti se ne bojim. Kad dođe, biću spreman. Bilo kada. Nema straha, postoji samo svijest i cjelovitost. Samo dodir s kosmičkom sviješću".

U djelu "Misli o životu i osvješćivanju" koje je objavio Međunarodni centar za mir iz Sarajeva, Drnovšekove riječi potvrdile su i njegov smisao života: "Čovjek se na rađa. Čovjekom se postaje".

Spahić je u subotu navečer Agenciji FENA izjavio da je uvjeren da će ovog izuzetnog čovjeka pamtiti ne samo generacije i građani Slovenije i jugoistoka Evrope, već cijele Evrope i svijeta.

Drnovšek, koji je godinama bolovao od karcinoma, preminuo je u noći između petka i subote. Rak na bubregu otkriven je 1999., kada je i hitno operisan.

U javnosti se zadnji put pojavio prije dva mjeseca, kada je vidno iscrpljen kratko prisustvovao na inauguraciji novog predsjednika Danila Tuerka.