Klub SDA
42

Špago o 100 dana rada Vijeća ministara: Usvojili su dva zakona, od kojih je jedan kritikovan

T. K.
Šerif Špago (Foto: T. S./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući i članovi kluba zastupnika SDA u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerif Špago i njegove kolege održali su press konferenciju povodom 100 dana rada Vijeća ministara BiH.

Špago je naveo da oni kao najjači opozicioni klub žele da ukažu da ovaj saziv nije ispunio one zahtjeve koje je obećao.

"Ovaj saziv Vijeća minstara BiH, ne da ne radi na ispunjavanju predizbornih obećanja, već nisu počeli ispunjavati niti jedan zadatak koji su sami sebi naveli u programu Vijeća ministara za 2023. godinu", poručio je Špago.

Dodao je da je Vijeće ministara u prvih 100 dana održalo 10 redovnih, a pet vanrednih, gdje se nije ispunio ni onaj zakonski okvir da se u sedam dana održi makar jedna redovna sjednica.

"Programom rada Vijeća ministara za 2023. godinu predviđeno je usvajanje 51 zakona od čega je 31 novih, a 20 izmjena i dopuna postojećih zakona. U prvih 100 dana usvojili su samo dva zakona i to Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH 2023 i Prijedlog zakon o slobodi pristupu infromacija čiji je sadržaj kritikovao transparency international", naveo je Špago.

Špago u izlaganju (Foto: T. S./Klix.ba)
Špago u izlaganju (Foto: T. S./Klix.ba)

Istakao je, između ostalog, i da su izbjegli usvojiti strategiju borbe proti korupcije za period od 2022-2024 godine i akcioni plan za provođenje strategije.

"Aktuelna vlast je obećala građanima bezkompromisnu borbu protiv korupcije pa vidimo šta se desilo", dodao je.

Naglasio je da u ovom sazivu imamo značajan pad Bošnjaka na pozicijama ministara i zamjenika.

"Od 20 pozicija, mi imamo samo pet Bošnjaka, od kojih su dva zamjenika. Prošli saziv imali smo sedam Bošnjaka, od kojih su tri bila zamjenika", kazao je Špago.

Amor Mašović (Foto: T. S./Klix.ba)
Amor Mašović (Foto: T. S./Klix.ba)

Nakon Špage prisutnima se obratio zastupnik Amor Mašović koji je naveo da smo svjedoci ovih dana hvalospjeva predstavnika Vijeća ministara BiH.

"Ono što sam kao, naglašavam kao građanin mogao zaključiti da jedini rezultat koji vidim jeste promjena stava pojedinih zvaničnika međunarodne zajednice, što uključuje zvaničnike na lijevoj obali Miljacke u 'bijeloj kući', da postoji strah od pojedinih zvaničnika o radikalizaciji BiH i Bošnjaka u njoj", naveo je kratko Mašović.

Safet Kešo (Foto: T. S./Klix.ba)
Safet Kešo (Foto: T. S./Klix.ba)

Zastupnik Safet Kešo potom se obratio i naglasio fokus aktuelnih tema o gasnim interkonkecijama.

"Vi znate da je Konaković po svaku cijenu najavio da će ići u projekte izgradnje jer želi da budu upamćeni, ali bez prethodnog usvajanja zakona o gasu na nivou BiH to i jeste ono po čemu će biti upamćeni, ali će to biti katastrofa. To što oni rade, bez usvojenog zakona o gasu na državnom jesu vješala za ekonomiju ove zemlje i posebno za najbrojniji narod u ovoj zemlji, zaključio je Kešo.