BiH
0

Sorensen: Za sve projekte u Mostaru bitna je politička stabilnost

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen boravi danas u radnom posjetu Mostaru.

Na početku posjeta sastao se s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem s kojim je razgovarao o projektima u Mostaru koji se odnose na pročistač otpadnih voda, deponiju, sportsku dvoranu, te na Partizansko groblje.

"Za sve ove projekte izuzetno je bitna politička stabilnost i bitno je kako se upravlja ovim mjestom. S naše strane, mi smo tu, i voljni smo investirati", istaknuo je Sorensen u izjavi za medije.

Pozvao je političare na stvaranje uvjeta da se sa sredstvima, koja će se osigurati, upravlja na dobar način.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, osvrnuvši se na temu Partizanskog groblja, kazao je kako su razgovarali o tome kako osigurati sredstava za potpunu rekonstrukciju i završetak, odnosno vraćanja u prvobitno stanje tog groblja.

"Tokom razgovora delegirao sam i jednu temu, a riječ je o obilježavanju 10. obljetnice rekonstrukcije Starog mosta i 20. obljetnice dolaska Europske komisije u Mostar", kazao je Bešlić .

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen danas će u Mostaru prisustvovati prezentaciji studije koju je financirala EU za rekonstrukciju Međunarodnog aerodroma u Mostaru.

"Danas ćemo razgovarati i o projektu Međunarodne zračne luke Mostar koja bi potencijalno, ako se iskoristi na dobar način, mogla postati izvor zapošljavanja za ljude u ovoj regiji, kao i izvor ekonomskog prosperiteta", istaknuo je Sorensen.

Direktor Međunarodnog aerodroma Mostar Marin Raspudić istaknuo je zadovoljstvo što je EU prepoznala projekt te zračne luke koja može poboljšati razvoj Mostara.

Raspudić je naglasio kako ovaj aerodrom ima budućnost, ali da je nužno je "proširenje pozicija".

"Mi sada imamo dvije pozicije. Možemo primiti dva zrakoplova, a za treću poziciju treba milion maraka", istaknuo je Raspudić

Sorensen će tijekom današnjeg posjeta Mostaru obići i sportsku dvoranu u Centru II koja je u izgradnji, a za što je zainteresirana EU. Posjetit će, također, Glazbenu školu i susrest će se s talentiranim mladim sportašima Mostara.