{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen optimist po pitanju propusnica za građane BiH u pograničnim općinama

F
5.6.2013. u 12:16
0
0
Sorensen optimist po pitanju propusnica za građane BiH u pograničnim općinama
0
Sorensen optimist po pitanju propusnica za građane BiH u pograničnim općinama
Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen izjavio je danas u Gradišci da je optimist u pogledu rješenja za propusnice za građane BiH u pograničnim općinama, nakon što se Hrvatska 1. jula priključi Evropskoj uniji (EU).
Napomenuo je da ne može da kaže kakvo će rješenje biti, jer su u toku konsultacije predstavnika BiH, Hrvatske te Evropske komisije o režimu koji će biti na snazi.

-Prvo što se dešava kada se definišu ovi režimi, kao što je to bilo sada u procesu proširenja, jeste da se pokušava na sve načine da ta procedura bude što jednostavnija. Od Hrvatske, koja ulazi u EU, tražimo da ispoštuje sve što naš sistem zahtijeva tako da će se teret koji stavljamo na Hrvatsku u tom pogledu osjetiti i ovdje, ali nastojimo da ublažimo situaciju - pojasnio je Sorensen u izjavi novinarima.

Dosad je održano pet-šest sastanka o ovom pitanju i, kako je naveo, optimist je u pogledu rješenja, ali je napomenuo da ne može tačno da kaže kakvo će biti rješenje, jer će to biti odluka strana u ovom procesu.

Sorensen je napomenuo da je dobra stvar u BiH to što ima jako dobar sistem izdavanja putnih dokumenata.

Dosad je izdano više od milion i pol biometrijskih pasoša, a ako se to, kako kaže, uporedi s brojem ljudi koji putuju, većina njih ima te putne isprave.

-Tako da sam lično uvjeren da ono što smo smatrali problem prije mjesec i po dana, neće biti toliki problem za mjesec dana - zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: