{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: Odluku "Sejdić - Finci" provesti do kraja marta, ili BiH gubi milijarde eura

S
10.2.2013. u 09:27
2
10
Sorensen: Odluku "Sejdić - Finci" provesti do kraja marta, ili BiH gubi milijarde eura
2
Sorensen: Odluku "Sejdić - Finci" provesti do kraja marta, ili BiH gubi milijarde eura
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BiH će izgubiti milijarde eura inostranih investicija i u odnosu na ostale zemlje regiona ostat će "zaglavljena" u procesu evropskih integracija ako domaći političari do kraja marta ne postignu dogovor o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", upozorio je specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.
"Jasno je da je evropski put široko otvoren za BiH, ali je isto tako jasno da BiH ima 'kamen u cipeli' kojeg se mora riješiti da bi mogla ići dalje na tom putu. Ono što sada radimo jeste da u razgovorima sa domaćim političarima pokažemo da su blokade koje prave vještačke i da oni, umjesto da zemlju vuku naprijed, u stvari igraju političke igre", istakao je Sorensen.

On je za "Pres Republika Srpska" rekao da je od najviših zvaničnika EU dobio jasna politička i operativna ovlaštenja da u narednom periodu sa domaćim političarima radi na postizanju dogovora koji bi omogućio ispunjavanje uslova iz evropske "Mape puta".

"EU neće raditi posao domaćih političara, niti posezati za sankcijama, ali je zastoj na evropskom putu najveća sankcija za BiH, sve njene političare i sve građane. Oni znaju da rješenja moraju pronaći sada, a imaju 4,5 miliona dobrih razloga da to urade", kaže Sorensen.

On je naglasio da u BiH pojedinac mora biti u mogućnosti da bude biran na bilo koju poziciju, bez obzira na to kako se nacionalno izjašnjava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: