Sorensen i predstavnici devet opština potpisali Memorandum

S
SRNA
12.12.2011. u 15:10
0
0
Sorensen i predstavnici devet opština potpisali Memorandum
0
Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i predstavnici devet opština iz BiH potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o podršci EU za energetsku efikasnost, čime je označen početak saradnje na realizaciji projekta koji finansira EU "Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (DELTER)".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Glavni cilj projekta, vrijednog 2,5 miliona eura, jeste povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i pružanje podrške BiH da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o Energetskoj zajednici.

Korisnici ovog projekta, koji EU finansira kroz IPA za 2007. i 2008. godinu bit će opštine Prnjavor, Trebinje, Višegrad i Zvornik iz Republike Srpske (RS), Jajce, Neum, Tešanj i Zenica iz Federacije BiH (FBiH), te Brčko distrikt.

Iz ukupnih sredstava oko 400.000 eura bit će obezbjeđeno za nabavku materijala poput prozora i vrata, izolacionog materijala itd. u školama i drugim javnim objektima.

U RS će ovim projektom biti obuhvaćene osnovne škole "Nikola Tesla" u Prnjavoru, "Vuk Karadžić" u Višegradu i "Sveti Sava" u Zvorniku, te Dom mladih i galerija u Trebinju.

U FBiH projektom su obuhvaćene zgrade osnovnih škola "Kruščica" i "Vinac" u Jajcu, te "Kardinal Stepinac" u Neumu, zgrada opštine Tešanj i vrtić "Dunja" u Zenici.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Sorensen je na ceremoniji potpisivanja memoranduma istakao da je energetska efikasnost budućnost i jedan od ciljeva i ključnih elemenata strategije EU do 2020. godine. On je podsjetio da je EU odlučila da do 2020. godine za 25 posto smanji potrošnju energije.

"Energetska efikasnost je jedan od najdjelotvornijih načina obezbjeđivanja zaliha energije i smanjenja otrovnih gasova, te jedan od najvažnijih aspekata energetskog plniranja", rekao je Sorensen.

Prema njegovom mišljenju, energetski sektor u BiH ima najbolje perspektive za razvoj.

"Ovi pilot projekti pomoći će da bude podignuta svijest građana o tome koliko je bitna energetska efikasnost u našem svakodnevnom životu", naglasio je Sorensen.

Vođa tima projekta DELTER Peter Brask rekao je da je cilj projekta pomoć reformi energetskog sektora u BiH, posebno kad je riječ o energetskoj efikasnosti i obnovljim izvorima energije.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Specijalni ciljevi projekta su da se pokaže na koji način domaćinstva i opštine mogu da poboljšaju energetsku efikasnost i koriste obnovljive izvore energije, da se poveća razumijevanje svih aktera u energetskoj oblasti, da se podigne nivo kapaciteta BiH, što traži i određene reforme, stvaranje pravnog okvira i izrada politika za energetsku efikasnost", istakao je Brask.

On je naveo da projekat sadrži četiri ključne komponente - demonstracioni projekti, trening (jačanje kapaciteta), edukacija javnosti i pravni okvir.

Prema njegovim riječima, bilo je po 14 kandidata iz svakog entiteta i distrikta Brčko, od kojih je 25 dostavilo zahtjev za projekat.

On je konstatovao da se energetska efikasnost smatra izuzetno važnom i u zaštiti čovjekove životne okoline.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: