BiH
0

Sonja Karadžić: Moj brat nema državljanstvo BiH, sporno je gdje će ga Srbija deportovati

FENA
Sonja Karadžić
Sonja Karadžić
Sonja Karadžić, kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića izjavila je da njen brat Aleksandar nije državljanin Bosne i Hercegovine, što će otežati njegovu deportaciju na Pale nakon što su srbijanske vlasti ustanovile da nije državljanin Srbije i da mu je lična karta izdata suprotno zakonskim propisima.

Ona je u subotu u izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju kazala da nije sigurna šta će se dalje dešavati, nakon što je njenom bratu izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska u Srbiju u trajanju od godinu dana uz obavezu da u roku od tri dana napusti Srbiju.

Pripadnici Specijalne policije Srbije, Kardžića mlađeg su u petak uhapsili oko 13.00 sati ispred njegovog stana na Novom Beogradu.

Nakon provjere ustanovljeno je da lična karta Aleksandra Karadžića nije uvedena u jedinstven informacioni sistem MUP-a Srbije.

Sonja Karadzic kaže da nije razgovarala sa bratom, te da on ima srbijanske dokumente već sedam-osam godina.

Također, navodi da je njen brat uz odobrenje MUP-a RS-a boravio u Srbiji zbog bolesnog djeteta.

"Ja samo znam da Saša već godinama ima dokumente, i, naravno da je mislio da ima i regulirano državljanstvo. Sve što mu je traženo da priloži od dokumenata to je priložio, i to je bilo prije sedam-osam godina. Zato on nikada nije vadio ovdje državljanstvo, ni CIPS-ove dokumente, smatrajući da bi to bilo u koliziji, i pravnoj i kakvoj god“, kazala je Sonja Karadžić.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić zaključio je da dokumenti Aleksandra Karadzića nisu važeći "jer su izdati od strane prijašnje vlasti, i u okolnostima koje su svima dobro poznate".