{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Solun: Ivanić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a

F
3.5.2006. u 14:47
0
0
Solun: Ivanić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a
0
Solun: Ivanić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić učestvuje danas na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a, koji se održava u Solunu uoči samita šefova država ili vlada, saopćeno je iz MVP-a BiH.
Ministar Ivanić је u svom izlaganju iskazao snažnu podršku Solunskoj agendi iz 2003. godine, koja predstavlja jedinstvenu evropsku perspektivu zemalja regiona.

On je izrazio nezadovoljstvo budući da је, uprkos očekivanjima BiH i njenih građana, proces izdavanja viza postao i skuplji i komplikovaniji.

"Nešto nije u redu u Briselu u vezi s tim“, rekao je ministar Ivanić.

U vezi sa situacijom na Kosovu, šef bh. diplomatije je iznio stav da Beograd i Priština moraju naći usaglašeno demokratsko rješenje prihvatljivo za obje strane. U tom smislu je posjeta Trojke SEECP-а Beogradu i Prištini izuzetno dobar primjer sagledavanja i rješavanja kriznih situacija u regionu.

Ministar Ivanić je kazao da je institucionalizacija SEECP-а neophodan korak koji stoji pred zemljama regiona i u tom smislu BiH očekuje podršku Evropske komisije, zemalja članica EU i zemalja donatora.

Ministar je pohvalio dostignuća SEECP-а u vrijeme grčkog predsjedavanja: uspostavljanje energetskog tržišta, potpisivanje Sporazuma o visokoprofiliranim željeznicama, zona slobodne trgovine, te još jedanput istakao poseban značaj povezivanja zemalje ЈIЕ, posebno zemaljа zapadnog Balkana, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: