BiH
0

Solana saglasan s odlukom o odgađanju statusa Kosova

FENA
Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak da se slaže s odlukom o odgađanju statusa Kosova nakon srbijanskih parlamentarnih izbora, nadajući se da će oni omogućiti da se pojavi "jaka demokratska vlade koja će biti dobra za sve".

"Bolje je dati šansu srbijanskim izborima i vidjeti da li se jedna jaka demokratska vlada može pojaviti u Srbiji, vlada koja će biti dobra za sve građane", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost po dolasku na sastanak 25 evropskih ministara
odbrane.

Ovaj sastanak je počeo upravo prije sastanka evropskih ministara vanjskih poslova, kojemu je trebao da prisustvuje i izaslanik Ujedinjenih naroda za Kosovo Martti Ahtisaari.

Ahtisaari je saopćio u petak u Beču da će predočiti svoje prijedloge o statusu Kosova nakon srbijanskih parlamentarnih izbora 21. januara iduće godine a ne do kraja 2006. kako je prvobitno bilo predviđeno.

Ukoliko ona uslijedi prije parlamentarnih izbora, odluka o statusu Kosova, pod administracijom UN-a čije albansko stanovništvo traži nezavisnost, što Srbija odbija, mogla bi podstaći srpske nacionaliste.

Svjesni opasnosti, EU i SAD su saopćili da se ne protive odgađanju odluke o statusu Kosova.