BiH
0

Solana: "Retorika nepoštovanja Daytona" nema izgleda na uspjeh

FENA
Javier Solana; Foto: AFP
Javier Solana; Foto: AFP
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u srijedu u Bruxellesu kako smatra da "retorika nepoštovanja Daytona" nema izgleda na uspjeh.

"Mislim da sve te priče o posljedicama kosovskog rješenja po Bosnu nisu ozbiljne", izjavio je Solana nakon susreta s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schwarz-Schillingom.

On je dodao da "Bosna postoji, da će možda biti nekih promjena u ustavu, ali kako je bitno da postojeće institucije dobro funkcioniraju i da se reforme nastavljaju".

"Stabilnost Bosne i Hercegovine i saradnja lidera su od ključne važnosti. Nadam se da će važna pitanja biti brzo riješena, naročito pitanje policije, koje je za nas veoma važno", istaknuo je Solana.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling izjavio je u Bruxellesu da će odluka o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR), predviđena za kraj februara, zavisiti i od situacije u Srbiji i toka rješavanja statusa Kosova, javio je dopisnik Tanjuga.

"Morat ćemo sačiniti pravu, sveobuhvatnu ocjenu onoga što će se dešavati u Srbiji o pitanju Kosova i uticaja koji to može imati na Republiku srpsku”, izjavio je Schwarz-Schilling nakon susreta s Javierom Solanom.