BiH
0

Solana pozdravio imenovanje Inzka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je imenovanje Valentina Inzka za novoga specijalnog predstavnika EU-a za BiH, saopćeno je u petak iz Vijeća EU-a.

"Veoma sam zadovoljan da je Vijeće na osnovu moje preporuke imenovalo Valentina Inzka za novog specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini, i da ga je Vijeće za provedbu mira (PIC) također danas imenovalo visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH.

Valentin Inzko, visoki diplomat koji dobro poznaje zapadni Balkan, a posebno Bosnu i Hercegovinu, naslijedit će Miroslava Lajčaka narednih dana. Nadam se saradnji s Inzkom, koji može računati na moju punu podršku, i želim mu puno uspjeha. Također bih toplo želio pozdraviti odlazećeg specijalnog posrednika Miroslava Lajčaka zbog njegove posvećenosti i sjajnog rada tokom mandata", izjavio je Solana.

Vijeće EU-a je donijelo i zvaničnu odluku u srijedu 11. marta da imenuje Valentina Inzka za novog specijalnog predstavnika EU-a (EUSR) za BiH do 28. februara 2010.

Inzko je također imenovan za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH na sastanku Uporavnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), navodi se u saopćenju.

Inzko je naslijedio Miroslava Lajčaka, koji je imenovan za ministra vanjskih poslova Slovačke 26. januara.

Inzko je visoki austrijski diplomat, a rođen je 1949. godine. On je obavljao dužnost austrijskog ambasadora u Sloveniji dok nije imenovan za EUSR-a.

Inzko će davatu savjete EU-u i posredovati u političkom procesu; promovirat će ukupnu koordinaciju EU-a; pružat će političke smjernice policijskoj misiji EU-a (EUPM) i vojnoj operaciji EU-a ( EUFOR - ALTHEA); angažirat će se kod bh. vlasti na njihovoj punoj saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te pružati savjete i pomagati u procesu ustavne reforme, saopćeno je u petak iz Vijeća EU-a.