BiH
0

Solana: EU će se uzdrzati od prejudiciranja ishoda pregovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u srijedu u Bruxellesu, poslije susreta s predsjednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom, da će se EU uzdržavati od izjava koje bi mogle prejudicirati ishod pregovora o budućem statusu Kosova.

"Postoji dogovor članica EU-a, SAD-a, Rusije i dviju strana da u periodu pregovora ne dajemo izjave koje bi mogle štetiti cilju pregovora", izjavio je Solana dodajući da će se EU stoga "uzdržati od izjava o mogućem ishodu procesa".

Visoki predstavnik je naglasio kako se “nada da će moći biti postignut sporazum koji bi svi prihvatili”, ali i da je rok za pregovore “oko 11. decembra” kada bi posrednička trojka trebalo da preda svoj izvještaj generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Koštunica je naglasio da se pregovarački proces “mora okončati u Vijeću sigurnosti UN-a” i da plan Marttija Ahtisaarija, koji prije nekoliko mjeseci nije prošao u tome tijelu, “ne može biti osnova za uspješno rješenje u Vijeću sigurnosti”.

Solana i Koštunica su, prenosi Tanjug, izrazili i zadovoljstvo povodom okončanja procesa pregovora EU-a i Srbije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Visoki predstavnik EU-a je naglasio kako se nada da će biti ostvarena puna saradnja s Haškim sudom (ICTY) koja je neophodna za potpisivanje SSP-a, a da će uskoro, poslije posjete Beogradu, ocjenu o toj saradnji dati glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.