Sarajevo
0

Solana: Danas je bio vrlo značajan dan za BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Danas je bio vrlo značajan dan za vašu zemlju i nadam se vrlo značajan dan i za mene koji sam angažiran ovdje na Balkanu mnogo vremena, kazao je večeras u Sarajevu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. "Zabrinuti smo za razvoj vaše zemlje, posebno u dva smjera. Jedan smjer je onaj koji će dovesti zemlju bliže Evropskoj uniji, i drugi koji je u odnosu na prvi nedostatak zajedničkog djelovanja lidera u nastojanjima da riješe probleme u ovoj zemlji", izjavio je Solana na pres-konferenciji u zgradi OHR-a.

Kazao je da su potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i on održali vrlo jasnu raspravu s bh. liderima, „razmotrili načine na koje možemo pomoći i šta trebamo uraditi, odnosno šta mislimo da oni trebaju uraditi da iziđemo iz situacije u kojoj se sada nalazimo“.

„Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti više političkih aktivnosti različitih lidera i bolje odnose između ove zemlje i međunarodne zajednice, koja već mnogo godina pomaže vašoj državi“, kazao je Solana.

Podsjetio je da su održali sastanke s članovima Predsjedništva BiH, s liderima političkih stranaka, s premijerom, bili su i u Parlamentu, gdje su razgovarali s nekolicinom lidera.

„Mislim da je posjeta bila uspješna i nadam se da će iz nje proisteći najbolje moguće posljedice po vašu zemlju, ono što je u interesu BiH, što koristi građanima BiH. Mi ćemo u teškim vremenima nastaviti i dalje biti s vama“, poručio je Solana.

Na novinarsko pitanje da li je optimističniji u smislu budućnosti BiH i da li su lideri BiH dali odgovarajuća obećanja, Solana je odgovorio: „Prvi dio pitanja 'da'. Ja sam više optimist, gledam u budućnost na bolji način.
Razgovori su bili bogati i nadam se da su razumjeli poziciju međunarodne zajednice“.

„Mi smo također razumjeli neke probleme koje lideri imaju i iz tih debata će doći bolje stvari. Što se tiče obećanja, mislim da su vrlo jasna. Znam da postoje pet ciljeva i dva uvjeta koje treba ispuniti da bi se moglo nastaviti u pravcu EU kao što je svaka druga država uradila, da bi se moglo kretati iz faze visokog predstavnika za BiH u fazu gdje ćemo doći do specijalnog predstavnika EU“, kazao je Solana.

Po njegovim riječima, to se neće dogoditi sutra, ali to je put kojim se krećemo i u tom smislu obećanja su bila jasna da će odluke i mjere koje treba donijeti da se dođe do promjene biti provedene.

Solana je kazao da se razgovaralo i o ustavnim promjenama.

„Znam da je to vrlo teško pitanje koje se ne može riješiti za 24 sata, ali mislim da ga treba riješiti, ako je ikako moguće, prije izbora 2010. godine. Ako ne sve, onda barem osnovne elemente koji će dovesti do struktura u vlasti koje će učiniti zemlju mnogo funkcionalnijom“, kazao je Solana.