BiH
0

Solana čestitao BiH na samostalno organiziranim izborima

FENA
Visoki povjerenik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak je uputio čestitku Bosni i Hercegovini na uspjehu prvih izbora koje su provele bh. institucije, a ne međunarodna zajednica.

"Želio bih čestitati narodu Bosne i Hercegovine na uspjehu prvih izbora koje su u potpunosti organizirale i provele domaće institucije, a ne međunarodna zajednica", navodi Solana u saopćenju.

Rezultati izbora možda su još privremeni, ali su izazovi koji stoje pred novim vodstvom poznati - BiH i danas treba iste reforme koje je trebala i prije sedmicu dana, kazao je Solana.

"Evropska unija odana je BiH. Spremni smo sarađivati sa svakom vladom koja je istinski predana provedbi reformi koje trebaju BiH kako bi se približila EU i kako bi se dala podrška mirovnom sporazumu iz Daytona i Pariza. Sad nam treba djelotvorna vlast na svim nivoima, koja će se brzo uspostaviti i biti kadra ispunjavati prioritete naroda", naglašava visoki povjerenik EU.

Narod BiH će novo vodstvo procjenjivati prema djelima, a ne prema riječima. To će činiti i EU", kaže se na kraju Solanine poruke u povodu nedjeljnih izbora u BiH.