Predmet "Respiratori"
30

Solakova advokatica: Da je počinjeno krivično djelo, onda bi cijela vlada trebala biti optužena

B. R.
Fahrudin Solak i Marsela Bajramović pri jutrošnjem dolasku na ročište (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fahrudin Solak i Marsela Bajramović pri jutrošnjem dolasku na ročište (Foto: I. Š./Klix.ba)
Marsela Bajramović, advokatica suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka koji je optužen u predmetu "Respiratori", danas je poručila da njen branjenik nije počinio krivično djelo te da očekuje da će mu sud izreći oslobađajuću presudu.

Obratila se javnosti nakon završenih riječi pred Sudom Bosne i Hercegovine u ovom predmetu. Smatra da su pojedini svjedoci potvrdili dokaze kojima se koristila odbrana.

"Zaista se bavimo konkretnim i objektivnim dokazima, a to su dokazi materijalne prirode koji su dodatno potkrijepljeni iskazima pojedinih svjedoka. Previše se vremena potrošilo pozivanjem brojnih svjedoka, jer o tome o čemu su svjedočili postoji pisana dokumentacija ili njihovo svjedočenje nije bilo relevantno", konstatovala je.

Naglasila je da je uvjerena da Solak nije pogriješio kada je postupio po, kako je navela, Članu 10 Zakona o javnim nabavkama pri kupovini 100 respiratora kineskog proizvođača za 10,5 miliona KM na početku pandemije koronavirusa.

Kako je kazala Bajramović, očekuje oslobađajući presudu i vjeruje da će sud objektivno ocijeniti dokaze. Za nju je poenta da ovdje, kako je navela, nema krivičnog djela.

"Ako bi se zauzeo drugačiji stav, onda bi svi članovi vlade trebali biti optuženi, jer je vlada kolektivno tijelo", zaključila je.

Osim Solaka, optuženi su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA), entitetska dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Suđenje u ovom predmetu je počelo početkom 2021. godine.