Pred vježbu
28

Solak: Vrlo su male šanse da Trebevićka žičara zakaže

FENA
Trebevićka žičara, jedan od simbola grada Sarajeva, ponovno će poslije više od 20 godina, Sarajlije i goste grada prevoziti do Trebevića, omiljenog izletišta brojnih generacija.

Kako bi bili bezbjedni svi oni koji odluče automobile i druga prevozna sredstva zamijeniti kabinama žičare iz kojih će uživati u prelijepom pogledu na grad, danas bi, dan prije njenog zvaničnog puštanja u rad, trebala biti izvedena vježba “Evakuacija sa Sarajevske žičare”.

Bit će to prilika da se pokaže spremnost učesnika u svim predviđenim i nepredviđenim situacijama u slučaju eventualnog kvara i zastoja žičare.

Od ukupno 50 učesnika u ovoj vježbi 20 je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a ostali su iz JP Sarajevo koje gazduje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom, zatim Alpinistički tim FUP-a, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i GSS “Trebević” - najavili su iz FUCZ.

U slučaju eventualne dodatne pomoći prisutni će biti i vatrogasci, Hitna pomoć KS i pripadnici Stanice policije Stari Grad.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je kazao Feni da je to prilika da se vidi spremnost, sposobnost kako evakuisati ljude u slučaju zastoja same žičare.

"Vrlo su male šanse da ona zakaže, ali svakako trebamo imati i tu mogućnost da odgovorimo na takve stvari. Veoma bitno za samu žičaru je da imamo odgovor u slučaju nekog neželjenog događaja", smatra Solak i napominje da su osposobljeni, opremljeni te da posjeduju dobro znanje.

To je, dodaje on, važno i zbog naših sugrađana "da imaju jednu sigurnost, općenito, ako bi se dogodilo nešto neželjeno u smislu zastoja same žičare".

Solak je istaknuo da je Trebevićka žičara, prije svega, simbol grada Sarajeva, te dodao da ovaj grad to zaslužuje.

"To je veoma bitno za nas same. Nadam se da će zaživjeti cijeli ovaj prostor Trebevića, koji je fenomenalan i samo treba da nešto to pokrene. Možda će ova žičara biti pokretač za cijeli Trebević, da se uključi možda i neka ski-staza, da se aktivira i bob-staza. Uglavnom, imamo velikih potencijala i želim svu sreću, prije svega, rukovodstvu samog Grada, a i svima koji su učestvovali u ovom projektu", kazao je Solak.