Problematične zabrane
513

Solak pojasnio: Samo djeca s poteškoćama mogu nakratko izaći, a ostala ne!

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak pojasnio je mjeru zabrane izlaska djece zbog koronavirusa rekavši kako je to dozvoljeno samo djeci s poteškoćama u razvoju, ali uz određena ograničenja. Opet, ostaje pitanje zašto tako nisu tretirana sva djeca.
Naime, portalu Klix.ba su se obratili roditelji kojima nije u potpunosti jasna odluka koja se odnosi na izlaske djece dok traje pandemija koronavirusa.

Pitali su šta da rade roditelji koji žive u zgradama i nemaju dvorište u koje njihova djeca mogu nakratko izaći vani, kao ona koja žive u kućama. Da li mogu autom s djecom otići na neko izolovano mjesto u prirodi, na planinu, u šumu, poštujući sve mjere zaštite i izolacije od druge djece?

Kontaktirali smo predsjednika Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka koji nam je pojasnio da se izdate mjere moraju poštovati i da djeca ne smiju izlaziti vani sve dok traje pandemija koronavirusa. Dodao je da niko ne može otići ni na kakvo izolovano mjesto, jer uvijek postoji rizik od grupisanja koje je u ovim trenucima strogo zabranjeno.

"Ni nama nije drago što najmlađi trebaju biti zatvoreni u svojim domovima, ali to je neophodna mjera kako bismo ih zaštitili od širenja zaraze s obzirom na to da je to također osjetljiva kategorija, kao i starije osobe. I roditelji koji žive u kućama i puste djecu u dvorište, naravno da policijski službenici neće ući u privatni posjed i kažnjavati ih, ali neka razmisle koliko je i to sigurno zbog toga što je virus svuda oko nas i niko ne garantuje da je dijete sigurno", pojasnio je Solak.

Solak je dodao da su izuzeci napravljeni samo za djecu s poteškoćama u razvoju koja zbog održavanja svojih motoričkih sposobnosti moraju imati fizičke aktivnosti.

"Ta djeca mogu s roditeljima u krugu od 50 do 100 metara ispred zgrade izaći i prošetati, policijski službenici neće naravno kažnjavati, ali i oni se smiju zadržati veoma kratko i moraju poštovati sve epidemiološke mjere. Dakle i djeca i roditelji moraju imati rukavice i masku", zaključio je Solak.

Ipak, odredbe Kriznog štaba koje tretiraju potpunu zabranu izlaska iz domova mlađima od 18 godina nisu jasne, a mnogi smatraju niti opravdane. Djeca nigdje tako rigorozno nisu tretirana kao u našoj zemlji, a posljedice dužeg boravka u zatvorenom prostoru mogu biti ozbiljne.