Ne slušaju svi
204

Solak o "dopustu" penzionerima: Vidimo distance u bankama, ali smo računali i da će biti problema

I. P.
Foto: FENA
Foto: FENA
Čelnik Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak komentarisao je danas situacije pred pojedinim bankama gdje stariji građani ne drže distancu i ne ponašaju se u skladu sa preporukama i naredbama vlasti zbog pandemije koronavirusa.
Riječ je o korištenju posebne dozvole za građane starije od 65 godina u FBiH, a koja dopušta da se tokom tekuće radne sedmice u prvom dijelu dana do 12 sati spomenuta kategorija građana može kretati van svog doma kako bi podigli penzije, završili mjesečne obaveze ili otišli u nabavku hrane i lijekova.

"Razmatrali smo razne opcije, pa i one da u tom periodu zabranimo kretanje drugim grupama. Ipak, previše je zabrana pa smo pokušali da odužimo vrijeme kretanja i dali smo rok do 12 sati da penzioneri mogu otići po penzije. Šta će on sa penzijom ako ne bude mogao otići u radnju ili apoteku. Također, nisu svi u gradskim sredinama i pojedinima je potrebno sat dva da dođu do svoje penzije. Tako da je pet dana izabrano kao rješenje. U bankama vidimo distance, nose se maske i nadamo se da će i to sve proći. Mi smo računali da će biti problema, ali morali smo omogućiti ljudima da prežive", rekao je Solak.

Podsjetio je da je Federacija Bih do sada kupila ukupno 200.000 testova što je, prema njegovim riječima dovoljno jer se time pokriva oko 10 posto populacije Federacije BiH.

On je govorio i o današnjim aktivnostima koje su uključivale psotavljanje šatora na 14 graničnih prijelaza.

"Danas smo postavljali trijažne šatore i izolacijske prostore na granicama BiH, tako da smo na 14 prijelaza osigurali prostor za boravak uz toalete i dostupnu vodu. Sve je namijenjeno sugrađanima koji dođu u BiH iz inostranstva i koji će boraviti tu privremeno dok se ne odredi lokacija za dalju izolaciju", rekao je Solak.

Dodao je da će svi građani koji dolaze u BiH odnosno u FBiH biti pregledani, a po procjeni epidemiologa bit će određeno da li će u izolaciji biti u šatorima ili kući.

Na novinarsko pitanje da li uređenje države BiH otežava borbu s koronavirusom, Solak je kazao d aproblema ima, ali da se oni brzo prevaziđu te da se jednsotavno mora ponašati i djelovati u ovakvom uređenju kakvo imamo.

Kada je u pitanju generalno poštivanje mjera, Solak kaže da su građani poslušni, da nema značajnijih problema i da je FUCZ na vezi sa kantonalnim centrima civilne zaštite.

"Nadam se da će se sve ovo brzo završiti i molim građane da se pridržavaju naredbi i da ne izlaze napolje ako nemaju prevelike potrebe.