Problemi zbog budžeta
212

Solak: Ne znam kako ćemo opravdati to što smo pomagali građanima pogođenim poplavama

Piše: A. Z.
Fahrudin Solak (Foto: K. S./Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: K. S./Klix.ba)
Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak strahovao je da će neusvajanje budžeta Federacije BiH ugroziti djelovanje ove uprave u specifičnim situacijama, poput današnje s poplavama. Za Klix.ba portal je kazao da ne zna kako će FUCZ pravdati troškove nastale tokom pružanja pomoći ugroženom stanovištvu i apelovao je na nadležne da što prije usvoje budžet.

"Po zakonu o zaštiti i spašavanju, kada općina ili kanton ne mogu da se nose sa vanrednim situacijama poput današnje, onda proglase prirodnu nesreću i od FBiH mogu tražiti interventna sredstva kako bi mogli angažirati dodatno ljudstvo i mehanizaciju. Ta sredstva se inače prebacuju odmah, ali danas to nije bio slučaj jer FBiH nema budžet. Ne znam ni kako ćemo pravdati današnje troškove", kazao nam je Solak.

Apelovao je na hitno usvajanje budžeta ističući da bi se i oni koji odlučuju mogli naći u problemu, odnosno da bi mogli biti pogođeni poplavama.

"Svako bi trebao da nosi to breme. Borili smo se sa snijegom, sad su nas pogodile poplave, nadam se da je to kraj, ali sutra nas možda opet nešto čeka", naveo je Solak.

Istakao je da je situacija na terenu teška, ali da je puno bolja nego danas, te da područjima pogođenim poplavama treba pomoći u saniranju štete.

Podsjećamo, dijelovi Bosne i Hercegovine pogodile su obilne padavine usljed kojih je došlo do izlijevanja rijeka i potoka i plavljenja kuća, objekata i saobraćajnica. Najgora situacija je u Zeničko-dobojskom kantonu, na području Zenice i Kaknja, te u Srednjobosanskom kantonu, u Busovači i Bugojnu.