Naopaka rabota
1.6k

Solak je firmu "Srebrena malina" odabrao za uvoz respiratora pa su tek onda tražili dozvolu agencije

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kompanija koja se bavi poljoprivredom "Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz respiratora, ali tek nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak već direktno odabrao spomenutu firmu da obavi uvoz.

Dakle, firma "FH Srebrena malina" nije imala dozvolu za uvoz niti bilo kakvu trgovinu medicinskom opremom u trenutku kada je direktor Federalne uprave civilne zaštite direktnom pogodbom izabrao tu firmu da uveze prijeko potrebne respiratore.

Tek nakon što je firma "FH Srebrena malina" odabrana odlukom Fahrudina Solaka i FUCZ-a, to poljoprivredno preduzeće se obraća Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te traži dozvolu za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava.

Ove informacije za Klix.ba su potvrđene u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Ovim putem vas obavještavamo da pravno lice 'FH Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica posjeduje dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Agencija) za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III", kazali su nam iz agencije.

Treba istaći da agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u njihovoj nadležnosti.

"Pravno lice FH Srebrena malina d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci Federalne uprave civilne zaštite u kojoj je navedeno da je 'FH Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica ovlaštena od Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa", naglašavaju iz agencije.

Dalje, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva poručuju da su nakon provedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdali saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, objavio je ranije Fokus.ba.

Posebna pitanja u cijeloj priči na koju javnost iščekuje odgovore su: Kakvi su respiratori kupljeni? Da li se radi o mobilnim koji se koriste u transportu pacijenata ili se radi o bolničkim koji se koriste na intenzivnoj njezi? Kolika je cijena jednog respiratora? Ko je odredio specifikacije o potrebnim respiratorima na osnovu kojih je firma "FH Srebrena Malina" kupila respiratore?