Afera "Respiratori"
262

Solak, Hodžić i Milićević stigli u Sud BiH, Novalić "izbjegao" reportere

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Fikret Hodžić (Foto: I. L./Klix.ba)
Optuženi u aferi "Respiratori" stigli su u Sud BiH, gdje će danas biti održano ročite u predmetu "Novalić i drugi". Reporteri su zabilježili dolazak Solaka, Hodžića i Miličević, no prvooptuženi Novalić opet je "izbjegao" reportere.

U predmetu "Novalić i drugi" optuženi su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor "Srebrene maline" Fikret Hodžić i četvrtooptužena Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su udruženo i organizovano djelovali prilikom kupovine 100 respiratora iz Kine na početku pandemije koronavirusa u BiH.

Ova nabavka je sporna i zbog samog načina odabira kupca za FBiH, kao i zbog kvaliteta kupljenih respiratora. Tužilaštvo ispituje ugovore, ponude, pisma i ostale dokaze, kako bi saznali na koji način je Hodžić dobio ovaj posao i kako je dobio dozvole za rad.

Na dosad održanim ročištima predstavljen je čitav niz dokaza i ispitan veliki broj svjedoka. Javnosti su predočene i Viber prepiske koje svjedoče o međusobnoj komunikaciji optuženih o respiratorima.