BiH
8

Solak: Aviobomba u Bosanskoj Otoci će biti uklonjena na najsigurniji način

Klix.ba
U Bosanskoj Otoci, u ulici Otočkog bataljona, tokom radova na podzemnoj telekomunikacijskoj mreži, pronađena je neeksplodirana aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 250 kilograma.

Već nekoliko dana traju pripreme za njeno deaktiviranje i uklanjanje a danas su tim povodom u Bosanskoj Krupi boravili pripadnici Federalne uprave civilne zaštite na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom. Sastanku su u Općini Bosanska Krupa osim načelnika Armina Halitovića i načelnika PU Bosanska Krupa Himze Krupića sa najbližim saradnicima prisustvovali i premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević i ministar za unutrašnje poslove USK Senad Kljajić.

Na sastanku su stručnjaci FU CZ iznijeli sve tehničke karakteristike pronađene aviobombe, predviđeni način uklanjanja i sve sigurnosne procedure koje je potrebno provesti kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru.

S obzirom da se radi o bombi velike razorne snage potrebne su opsežne pripreme koje treba provesti u vrlo kratkom roku jer je bomba na otvorenom prostoru i predstavlja opasnost za prolaznike i stanovnike Bosanske Otoke.

Ono što je obaveza lokalne zajednice u ovom slučaju jeste organizacija evakuacije stanovništva koja je nužna u krugu od jednog kilometra. Policijska uprava Bosanska Krupa će garantovati sigurnost, a bit će angažovani i svi kapaciteti Doma zdravlja, Profesionalne vatrogasne jedinice, Javnog komunalnog preduzeća "10. Jul" i Civilne zaštite.

Zbog same vrste bombe i upaljača na bombi koji se vrlo teško može ukloniti te gustoće naseljenosti ovo je jedan od najkompleksnijih slučajeva uništavanja aviobombe u BiH. Osnova ove operacije biće da se izbjegne svaka mogućnost ljudskih stradanja. Bilo kakva druga šteta se može nadoknaditi a vrlo je bitno, kako se reklo i na sastanku, da građani shvate ozbiljnost i slijede upute koje će izdati pripadnici Policijske uprave i Civilne zaštite.

"Naš zadatak je na najsigurniji način ukloniti nađenu bombu i to ćemo učiniti po svim standardnim procedurama i opremom koja se upotrebljava u cijelom svijetu. Specifičnost uklanjanja ove bombe je što njezino pomjeranje i transport nisu mogući dok se onesposobi upaljač pa ćemo pokušati i nadam se uspjeti deaktivirati bombu na mjestu pronalaska. Ukoliko prvi dio posla, uklanjanje upaljača, prođe bez incidenata onda ćemo bombu transportovati na udaljenu lokaciju i tamo je sigurno uništiti. Cijelu proceduru će finansirati Štab CZ Federacije BiH", rekao je između ostalog direktor Federalne uprave CZ Fahrudin Solak.

Premijer USK je rekao da je spreman pružiti potporu sa nivoa Unsko-sanskog kantona u obimu koji to FU CZ BiH bude zahtijevao te da je u ovom slučaju najbitnija sigurnost stanovništva i osoblja koje će raditi na uklanjanju bombe.

Na sastanku je dogovoren dalji način koordinacije aktivnosti i okvirni vremenski okvir za pojedine faze priprema a novi sastanak je dogovoren već za slijedeću sedmicu.

Prisustvo direktora Federalne uprave CZ i premijera USK Izudina Saračevića načelnik Halitović je iskoristio i da nametne temu sanacije starog Drvenog mosta u Bosanskoj Krupi. Nakon izložene situacije direktor FU CZ je obećao hitnu finansijsku pomoć na osnovu odluke o proglašenju prirodne nesreće u visini od 20.000 KM, dok je premijer Saračević rekao da je zajednički zadatak svih nivoa vlasti da se što prije iznađu sredstva kako bi Drveni most u Bosanskoj Krupi ponovo bio siguran i u potpunosti rekonstruisan jer je on jedan od simbola ovog grada.

"Zadovoljan sam onim što sam danas mogao čuti na sastanku. Mi ćemo sve obaveze u procesu rješavanja bombe, a one se odnose na sigurnost građana tj. evakuaciju, ispuniti. To će sigurno uraditi i pripadnici ostalih nadležnih službi i ustanova a na stručnjacima FU CZ je da obave najteži dio posla i da bezbjedno uklone bombu. Dobro će nam doći i obećana sredstva za hitnu sanaciju mosta ali ćemo mi pristupiti kompletnoj rekonstrukciji, izradi potpuno novog mosta u obliku i gabaritima kakav je na tom mjestu više stotina godina i to će nam u narednom periodu biti jedan od glavnih zadataka", rekao je na kraju načelnik Općine Armin Halitović.