Krug 99
1

Sokolović: U Hagu je presuđeno pojedincima, treba stvoriti uvjete za oprost

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Presude Međunarodnog suda pravde u Haagu trebale su probuditi svijest svih naroda koji žive na ovim prostorima, ali s krajem djelovanja Suda propuštena je prilika da bude bolje, ocijenio je danas profesor sociologije Džemal Sokolović.

On je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Haške presude: I do nas je…" podvukao da kazne izrečene pred tim sudom nisu bile usmjerena na narode i one nisu donesene protiv određenih naroda, nego je presuđeno pojedincima.

"Umjesto priznavanja kazne imamo negiranje ili eufemiziranje kazne, umjesto izvinjenja za počinjena nedjela i osjećaja krivnje imamo odricanje od krivnje. To su stvari koje omogućavaju oprost, a bez toga nećemo moći očekivati oprost žrtava nego se može dogoditi mržnja", stav je tog sociologa.

U Bosni i Hercegovini, mišljenja je Sokolović, postoji osjećaj straha, a to je ono čega se treba plašiti jer je strah izvor agresivnosti, stoga je važno stvoriti uvjete da oni koji su doživjeli strašne gubitke smognu snage za oprost.

Podsjetio je na čin Miroslava Brale koji se, kao osuđenik za zločine počinjene u srednjoj BiH za šta je osuđen na 20 godina zatvora, izvinio žrtvama, priznao zločine i pozvao na pomirenje, te Sokolović pita kako ostali nemaju takvu etičku snagu.

Kako je na sesiji istaknuto Haški tribunal nije izricao presude radi presuda, niti je pisao historiju ovih prostora, niti mirio narode, nego je uspostavio novi korak i standarde u internacionalnom pravu kako bi mir, kao ideal čovječanstva, bio moguć.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović kazao je da se BiH i njeni narodi nalaze na prekretnici da li će haške presude biti iskorištene za gradnju mira ili za podgrijavanje mržnje te je važno prihvatiti presude o kojima će suditi budućnost, historijska i pravna nauka.