Rasprava o akcizama
160

Sokolović tvrdi da Wigemarkov kolač nije utjecao na njega jer je bio pod abdestom

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U toku rasprave o dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnici su se žalili na način na koji je set zakona o akcizama upućen u proceduru.

Opozicione stranke su zajedno s predstavnicima Saveza za promjene tražile da se jasno kaže ko je predlagač Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da, ukoliko je to Dom naroda PSBiH, parlamentarci nemaju mišljenje Vijeća ministara BiH.

"Ja ću vama reći, predlagač je ambasador Wigemark. Mi tražimo da se ove tri tačke skinu s dnevnog reda", kazala je Pandurević koja je zaključila kako bi najbolje bilo da se raspusti Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH te da se Wigemark proglasi 'namjesnikom BiH'.

S obzirom na to da je Pandurević kazala kako je Wigemark parlamentarce častio kolačima, zastupnik Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka rekao je da je i on pojeo kolač, ali da je bio pod abdestom i da Wigemarkov kolač nije utjecao na njega.

Riječ je uzeo i zastupnik DF-a Damir Bećirović koji je kazao kako je sve urađeno retroaktivno s obzirom na to da su komisije radile u vrijeme održavanja sjednice.

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić također je pitao ko je predlagač seta zakona o akcizama: Vijeće ministara ili Dom naroda PSBiH.

"Zašto se sve radi na silu? Način na koji radite je nekorektan i nedemokratski. Ni o čemu se ne možete dogovoriti u ovoj zemlji, ali vrlo lako se dogovorite da poskupite ljudima život", poručio je Šepić.

Šepić je tražio da predsjedavajuća Borjana Krišto uvrsti u dnevni red izvještaj o sastanku s Jahorine i da se pojasni šta znači da je BiH u krizi, a da HDZ i SNSD imaju zajedničko opredjeljenje.