Ne odustaju
206

Sokolović: Ne prihvatamo isključenja, djelovat ću sa Ahmetovićem kao frakcija unutar NB-a

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Salko Sokolović nije isključen iz Nezavisnog bloka zajedno sa Sadikom Ahmetovićem i ostalima, ali za Klix.ba navodi da će zajedno sa njima djelovati kao unutarstranačka frakcija jer su odluke o isključenju nelegitimne i nestatutarne.

"Mi ćemo formirati našu, uslovno rečeno, frakciju. Naći ćemo advokata i ići prema sudu. Tražit ćemo pravnu zaštitu. Bilo bi neozbiljno da dozvolimo da nas na takav način isključuju", kazao je Sokolović nakon večerašnje sjednice predsjedništva stranke.

Sokolović i Ahmetović, kako saznajemo, nisu uopće bili pozvani na sjednicu, a kada se Sokolović ipak pojavio nije mu bio dozvoljen ulazak.

"Prilikom dolaska bili su predstavnici zaštitiatrske agencije i nisu mi dali da uđem jer nisam bio na spisku. Kasnije su me, nakon određenih intervencija, pustili unutra", istakao je Sokolović za Klix.ba.

Naveo je da su došli na današnju sjednicu jer su prestale okolnosti zbog kojih su suspendovani.

"Ranije je rečeno da suspenzija prestaje onog momenta kada nadležni organ donese odluku. Ustavni sud je donio odluku i mi smo trebali biti pozvani, a nismo pozvani", rekao je on, okarakterisavši to kao prvu lošu odluku.

Napomenuo je kako je Senad Šepić rekao da će se razmatrati njegov povratak u Predsjedništvo NB-a, ali da se povratak Sadika Ahmetovića neće uzimati u razmatranje.

"Ja sam ga pitao zbog čega dupli aršini, ako smo zajedno zbog neke stvari on i ja suspendovani. Ako su prestale okolnosti, trebalo bi da se po automatizmu vraćamo u Predsjedništu obojica", kazao je Sokolović.

Prema njegovim riječima, u nastavku sjednice je pokušavao upozoriti Predsjedništvo da ukoliko počnu raspravljati o njegovom povratku u Predsjedništvo a izostave Sadika Ahmetovića, da će to predstavljati problem.

"To ni u kom slučaju nije dobro. Upozorio sam da bi bilo nelegalno razmatrati isključenje Sadika iz Predsjedništva i stranke, i da se u to ne bi trebalo upuštati", izdeklamovao je Sokolović.

Dodao je da je, potom, zamolio članove Predsjedništva da prekinu rad tog organa jer je uslijedila odluka koja je nagovještavala da će se konstituisati privremeni odbor.

"Rekao sam im da treba resetovat stanje i vratit se na osnivačku skupštinu koju nismo završili. Nismo je završili jer nismo imenovali privremeni veliki odbor. To je glavni odbor koji zasjeda između dva kongresa i ima mehanizam kontrole nad predsjednikom i Predsjedništvom", kazao je on.

Naveo je da je Senad Šepić 16 mjeseci opstruisao osnivanje tog odbora da bi mogao upravljati strankom a da, pritom, nikome ne odgovara, mijenja članove Predsjedništva...

"On je napravio niz eliminacija članova Predsjedništva iz onog privremenog Predsjedništva koje je formirala osnivačka skupština. Ovo Predsjedništvo uopće ne liči na to Predsjedništvo. On je u ukupnom zbiru, po statutu, mogao da zamijeni pet ljudi, a zamijenio je 15-16 ljudi. Ja sam upozoravao da su te odluke nestatutarne", istakao je on.

Naveo je kako je Šepić bio uporan da se glasa o Ahmetovićevom isključenju.

"U nastavku su pripremili sjednicu etičkog odbora, koji je odlučio da se isključe ljudi. Taj etički odbor nema pravilnik o radu, a treba da ga usvoji veliki glavni odbor koji nikad nismo konstituisali. U šest sati je počeo sastanak da konstituišemo taj odbor. Meni nije dao da vodim taj sastanak već ga je vodio on", požalio se Sokolović.

Dodao je kako je od 30 osnivača 13 izašlo, a ostalo ih 17.

"Ja smatram da profesor Šećibović i ostali nisu isključeni jer te odluke nisu imale kvorum, nisu legitimne. To je bio jedan opšti cirkus. Šepić je bio uporan da se ne izglasa moje isključenje. On je mene htio da odvoji od ostalih, ali za mene bi bilo kakva odluka bila nestatutarna. Nema kvoruma, nije pokrivena", zaključio je Sokolović.

Podsjećamo, Nezavisni blok održao je danas sjednicu predsjedništva stranke, saopćivši nakon toga da su iz stranke isključeni Omer Škaljo, Elmedin Voloder, Sadik Ahmetović, Marijana Šećibović i Refik Šećibović.