Nakon žutog kartona
111

Sokolović: Formirat ćemo nezavisni klub, nakon akciza ne želimo učestvovati i u prodaji BH Telecoma

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Salko Sokolović je na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva SDA dobio "žuti karton" zbog "rušenja ugleda stranke", a za Klix.ba je tu odluku prokomentarisao, kazavši da su upravo Bakir Izetbegović i uže rukovodstvo SDA ti koji ruše ugled stranke i države. Uzgred, osvrnuo se i na prodaju BH Telecoma, koja je, kako kaže, sljedeći korak nakon usvajanja seta zakona o akcizama.

"Ja sam tek jutros pročitao razlog našeg isključenja, a to je rušenje ugleda Stranke demokratske akcije, čini mi se i države Bosne i Hercegovine. To mi je baš bilo nelagodno, jer gospodin Bakir Izetbegović i najuži krug njegovih saradnika nije shvatio šta smo mi željeli našom aktivnošću postići u posljednje dvije godine. Ako je iko rušio ugled Stranke demokratske akcije onda je to upravo Izetbegović, zajedno sa užim rukovodstvom stranke", kazao je Sokolović.

Dodaje da su svojim potezima išli najviše na štetu SDA, u posljednjih nekoliko godina, od uvođenja nepotizma kao pravila u stranci do nesprječavanja kriminala i korupcije.

"Ono što su najmanje trebali sinoć da urade kako bi sačuvali ugled stranke jeste da isključe one koji su napali zamjenika predsjednika SDA, gospodina Adila Osmanovića. Također su trebali preispitati odnos spram generalnog sekretara koji se nalazi u pritvorskoj jedinici... Na takav način se spašava ugled, a ne isključivanjem onih koji ukazuju na negativne aktivnosti koje se posljednjih godina dešavaju u SDA. Mi smo jednostavno tražili demokratske procese, htjeli smo da ispravimo krađu koja se desila na proteklom Kongresu SDA, i u završnici da imamo jaku SDA koja će biti garant opstanka države. Ona je sada slaba stranka i ona je garant ekonomske moći nekoliko pojedinaca na čelu sa predsjednilkom stranke", poručio je Sokolović.

Dodaje da je očigledno kako takozvana četvorka iz SDA ništa nije uspjela da uradi na demokratizaciji Stranke demokratske akcije.

"Pored bošnjačkog jedinstva mi trebamo graditi i bosanskohercegovačko jedinstvo unutar SDA, unutar BiH. Ovo nisu devedesete. Oni će, pretpostavljam, na izborima 2018. godine doživjeti jedan debakl. Da li će poslije toga otići u političku historiju, ili će se neko naći ko će razumjeti ovo što mi radimo, ne znam", kazao je Sokolović.

Prema riječima Salke Sokolovića, u narednom periodu će, vjerovatno u petak ili ponedjeljak, sjesti i dogovoriti se sa Sadikom Ahmetovićem, Šemsudinom Mehmedovićem i Senadom Šepićem kako bi formirali nezavisni klub.

"Ono što smo nas četvero pričali sve vrijeme i ono što jeste dobro za BiH, nastavit čemo da gradimo iz te nezavisne pozicije, okupljajući istomišljenike i iz SDA i iz drugih političkih partija, kao i sve dobronamjerne ljude koji su nas proteklih godina sretajući na ulici ohrabrivali da radimo ove stvari", kazao je Sokolović, dodavši da ne namjeravaju ostati u okrilju SDA.

Dodaje da kad je riječ o akcizama njegov stav ostaje isti, a vjerovatno i stavovi gospodina Mehmedovića i Ahmetovića.

"Kad opet dođe ta tema na red mi ćemo o tome ponovo razgovarati, tu ima više razloga. Ja ne znam ko je Vijeće ministara uslovio da prikupljena sredstva od akciza budu garant povratka kreditnih sredtava, mogao je biti postavljen drugi uslov. To su za mene mutne radnje. Ali, ono što znam jeste, čim se završe akcize ide proces privatizacije BH Telecoma. Za to su zainteresovani oni strani ambasadori koji nas posljednjih dana stalno zivkaju i lobiraju u tom pravcu. Prema tome, u ovako teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji građana BiH praviti nove namete koji će lančano proizvesti poskupljenja, od transporta, životnih namirnica i slučno - mislim da nije dobro. SDA i jeste napravila problem zato što nije ispoštovala ono što je obećavala u predizbornoj kampanji. A govorili smo o ekonomskom razvoju, o kadroviranju ljudi koje narod bira. Faktički je SDA prevarila narod", zaključio je Sokolović.