Razlike nas spajaju
317

Šokirani? Mi drugačije ne znamo

Piše: N. J.
"Sporna" fotografija objavljena u francuskom časopisu
Francuska javnost je prije nekoliko dana bila "šokirana" fotografijom snimljenom u Sarajevu na kojoj se pojavljuju dvije žene, jedna odjevena u skladu s islamskom tradicijom, a druga u golišavom ljetnom izdanju. Ubrzo je uslijedio odgovor iz naše zemlje, tako što je pokrenuta kampanja pod nazivom "Šokirani? Mi drugačije ne znamo".

Sve je počelo kada je francuski časopis "A Nous Paris" nedavno objavio "spornu" fotografiju Benoita Chartrera, koju je pratio napis "Sukob kultura". Fotografija i napis koji su trebali "šokirati" francusku javnost uznemirili su bh. novinarku s pariskom adresom Džanu Mujadžić te je ona odlučila pokrenuti sudsku tužbu protiv fotografa koji ju je snimio, a potom je nazvao "sukobom kultura".

"Smatram da na napade ovakve prirode i niske udarce francuskog časopisa, posebno kada su jednostrani i usmjereni ka devalorizaciji jedne zajednice, treba energično, kompletno poništiti i kazniti te poduzeti mjere da se ne ponove", kazala je Mujadžić.

U okviru kampanje formirana je i Facebook grupa koja ima sve više članova i na kojoj ljudi postavljaju brojne fotografije sa sličnim "sadržajem". Namjera je dokazati svijetu i Francuzima da djevojke i žene odjevene u skladu s islamskom tradicijom ne predstavljaju nikakav incident niti su u ikakvom sukobu s ovdašnjom civilizacijom, kao i da nas razlike ujedinjuju.

Kampanju "Šokirani? Mi drugačije ne znamo!" pokrenuo je Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” Sarajevo.