{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci

F
24.7.2011. u 14:30
0
15
Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci
0
Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci
Banja Luka
Informaciono-tehnološka konferencija "DebConf", koja je okupila veliki broj softverskih stručnjaka iz više od 80 zemalja, počela je danas u Banjoj Luci i i trajat će do 30. jula.
Među učesnicima su i predstavnici velikih i poznatih kompanija iz IT sektora, kao što su Google, HP, IBM, Intel, Siemens.

"Debian" konferencija predstavlja sastanak "Debian" developera koji se odvija svake godine, uz učešće zanteresiranih programera, ispunjen raspravama i radionicama.

Organizator ovogodišnjeg skupa u Banjoj Luci Adnan Hodžić pojašnjava koliko je važno znati i za otvoreni softver Linux, a koji koriste i Google i druge svjetski poznate kompanije.

Linux i gotovo sav softver na nekom linux računalu je licenciran kao slobodan (free) softver.

Sredstva za održavanje ove svjetski značajne IT konferencije u Banjoj Luci osigurala je Vlada Republike Srpske, a premijer Aleksandar Džombić je u obraćanju na otvaranju skupa govorio o tome koliku pažnju informacionim tehnologijama posvjećuje izvršna vlast u RS-u. No, priznao je da su neophodna veća ulaganja u nauku.

Da je veoma važno da se konferencija ovog tipa održava u najvećem gradu RS-a ukazao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Očekivanje da će izdvajanja i za nauku i tehlogiju u RS biti veća u narednom period izrazio je tekođer ministar nauke i tehnologije u RS-u Jasmin Komić, jer su sadašnja, kaže, izraz mogućnosti, a ne želja tog entiteta.

Prvi dan konferencije, "Dan Debiana" otvoren je za širu javnost i sve koji su zainteresirani da učestvuju ili doprinesu zajednici informacionih tehnologija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: