{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci

F
24.7.2011. u 14:30
0
15
Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci
0
Softverski stručnjaci iz 80 zemalja u Banjoj Luci
Banja Luka
Informaciono-tehnološka konferencija "DebConf", koja je okupila veliki broj softverskih stručnjaka iz više od 80 zemalja, počela je danas u Banjoj Luci i i trajat će do 30. jula.
Među učesnicima su i predstavnici velikih i poznatih kompanija iz IT sektora, kao što su Google, HP, IBM, Intel, Siemens.

"Debian" konferencija predstavlja sastanak "Debian" developera koji se odvija svake godine, uz učešće zanteresiranih programera, ispunjen raspravama i radionicama.

Organizator ovogodišnjeg skupa u Banjoj Luci Adnan Hodžić pojašnjava koliko je važno znati i za otvoreni softver Linux, a koji koriste i Google i druge svjetski poznate kompanije.

Linux i gotovo sav softver na nekom linux računalu je licenciran kao slobodan (free) softver.

Sredstva za održavanje ove svjetski značajne IT konferencije u Banjoj Luci osigurala je Vlada Republike Srpske, a premijer Aleksandar Džombić je u obraćanju na otvaranju skupa govorio o tome koliku pažnju informacionim tehnologijama posvjećuje izvršna vlast u RS-u. No, priznao je da su neophodna veća ulaganja u nauku.

Da je veoma važno da se konferencija ovog tipa održava u najvećem gradu RS-a ukazao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Očekivanje da će izdvajanja i za nauku i tehlogiju u RS biti veća u narednom period izrazio je tekođer ministar nauke i tehnologije u RS-u Jasmin Komić, jer su sadašnja, kaže, izraz mogućnosti, a ne želja tog entiteta.

Prvi dan konferencije, "Dan Debiana" otvoren je za širu javnost i sve koji su zainteresirani da učestvuju ili doprinesu zajednici informacionih tehnologija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: