BiH
2

Softić: Trenutno je blokirana zakonodavna vlast

FENA
Safet Softić
Safet Softić
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) smatra da je trenutno blokirana zakonodavna vlast u BiH jer današnja sjednica Doma naroda nije održana budući da nije bilo kvoruma.

Naime, delegati Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović i Nebojša Radmanović i delegat iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić odbijaju prisustvovati sjednicama Doma naroda.

Ranije su iz SNSD-a najavili da sjednicama neće prisustvovati dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

"Da li će se ovakva situacija nastaviti ovisit će o političkom stavu SNSD-a, ali svaka stranka i ona iz parlamentarne većine i opoziciona stranka odgovorna je za stanje u kojem se nalazi BiH. Ovakav potez nastavak je kampanje koju SNSD provodi u smislu blokiranja vlasti na državnom nivou", stava je Softić.

Podsjetio je da je blokada vlasti na državnom nivou počela odbijanjem prisustvovanja poslanika SNSD-a sjednicama Predstavničkog doma PSBiH koji su tražili da se s mjesta pozicije predsjedavajućeg tog doma smijeni Šefik Džaferović (SDA) za kojeg tvrde da ima „ratnu hipoteku“.

"Džaferović je jedan od najčasnijih ljudi u SDA i političkom životu BiH, a povodom optužbi koje su mu se stavljale na teret oglasilo se i Tužilaštvo BiH koje je donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Džaferovića, ali ni to nije bilo dovoljno da se ta parodija nastavi", mišljenja je Softić.

SNSD nije prisustvovao sjednici Doma naroda, kaže Softić, zbog nečega što je urađeno u Predstavničkom domu PSBiH zbog čega su za Softića oba razloga suvišna i nepotrebna, ali u pozadini su, smatra, politički razlozi radi pokušaja destabiziranja uspostave vlasti na državnom nivou.

Kada je u pitanju antidejtonsko djelovanje i blokada institucija, dodaje Softić, Ured visokog predstavnika (OHR) ima obavezu reagirati i riješiti takvu situaciju te je i pozvan da to učini.

"Od Evropske unije imamo neponovljivu šansu, ali dok se unutar BiH ne poslože stvari i ne formira vlast mi ne možemo kucati na vrata Brisela. Kada se ovdje poslože stvari vjerujem da ćemo otkočiti i ove procese. Ključevi rješenja cjelokupne situacije i poruka koja se šalje iz BiH trenutno je, nažalost, u rukama Milorada Dodika (predsjednik SNSD-a i RS-a)", zaključio je Softić.

SNSD smatra nedopustivim umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na bh. nivou jer su postojeći poslovnici jasno definirali zastupljenost predstavnika opozicije u tim komisijama.

Smatra i nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se uime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH predloži i izabere poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminira poslanik SNSD-a.