BiH
0

Softić: Presuda BiH protiv SCG puna manjkavosti i kontradiktornosti

FENA
prof. dr. Sakib Softić
prof. dr. Sakib Softić
Presuda u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid puna je manjkavosti i kontradiktornosti, i očito nije pravno utemeljena, tvrdi prof. dr. Sakib Softić.

Razlog što Međunarodni sud pravde nije presudio u korist BiH ne može se tražiti u nedovoljnosti dokaza koje je Bosna i Hercegovina prezentirala Sudu, ocijenio je danas u Sarajevu pravni zastupnik BiH u ovoj tužbi prof. dr. Sakib Softić.

On je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "BiH poslije presude Haškog tribunala" naglasio kako je bh. strana Međunarodnom sudu pravde uložila dovoljno dokaza za tužbu te da je postojala dobra volja ove institucije presuda bi bila donesena u korist BiH. Dodao je i da će BiH tražiti ponavljanje postupka ukoliko se u ovom predmetu pojave novi dokazi ili činjenice.

Softić smatra kako presuda ni u kom slučaju ne može biti moralna satisfakcija za žrtve genocida u BiH. Ona će biti dovoljna za pomirenje Bošnjaka i Srba samo ukoliko postoji spremnost srpskog naroda u cjelini da prihvati odgovornost da je u njihovo ime počinjen genocid nad Bošnjacima, i to ne samo u Srebrenici nego na području cijele BiH. Sud je utvrdio da je od 1992. do 1995. godine učinjen zločin koji po obimu predstavlja genocid, ali nije utvrđena i genocidna namjera za njegovo izvršenje.

On očekuje da će presuda imati utjecaj na odnose u BiH. U postupku smo njenog prestrukturiranja, odnosno procesu stvaranja moderne evropske države, te se stoga i nada da će presuda biti "vjetar u leđa" zagovornicima ustavnih promjena koje će BiH učiniti efikasnom i funkcionalnom državom.

"Srbija je prva država otkada postoji ljudska civilizacija koja je učinjena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Možda to izgleda malo, ali nije. Sve buduće generacije studenata pravnih fakulteta od Aljaske pa do Novog Zelanda kao svoje primarno pravničko obrazovanje učit će da je Srbija povrijedila tu konvenciju, odnosno da genocid nije spriječila, i to nije mala stvar", ocijenio je Softić.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu prof. dr. Smail Čekić, koji je prisustvovao čitanju presude u Haagu, ocjenjuje da je riječ o dokumentu koji nema pravnu utemeljenost te koji se ne zasniva na historijski relevantnim činjenicama i brojnim dokazima različite provenijencije. Ona je sramna i njom je Međunarodni sud pravde počinio još jedan zločin nad brojnim žrtvama u BiH, dodao je.

"Kao istraživač koji se naučno-empirijski i naučno-teorijski više od dvije decenije bavi ovim pitanjem, tvrdim da presuda predstavlja politički akt velikih, najmoćnijih sila, politički akt koji ni u kom slučaju ne može održati bilo koju naučnu ili pravni kritiku", kazao je Čekić.

Za njega, brojni su primjeri koji pokazuju da je presuda na mnogim mjestima kontradiktorna. Međunarodni sud pravde tako je kao osnovnu dokumentaciju koristio onu ICTY-a te je dokaze koji su prezentirani i utvrđeni na tom sudu preuzeo, ali koristeći različite kriterije. To je, kako je kazao, nemoralno i skandalozno sa stanovišta tog suda. On je dokaze sa ICTY-a koristio samo u onoj mjeri koja je koristila tuženoj strani, a obilje dokaza koji su odgovarali podnosiocu tužbe nisu korišteni. Stoga postoje brojni dokazi da je riječ o političkom aktu.

Čekić je naglasio kako se u presudi navodi da je genocid izvršen u Srebrenici te da ga je počinila vojska RS-a, a da se pritom svjesno i namjerno izbjegava činjenica da je u genocidu u Srebrenici učestvovalo u istoj mjeri i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, kao i da je u njemu, što dokazuju brojni dokumenti, učestvovala i vojska Jugoslavije.

"Kompletna naučna javnost u cijelom svijetu šokirana je presudom, izražavajući veliki strah šta će biti sa malim narodima ukoliko ih Konvencija o sprečavanju zločina genocida ne bude štitila. Međutim, naučnici će i dalje istraživati i prikupljati dokumentaciju o zločinima na tlu BiH", zaključio je Čekić.